EPA/Deniz Tekin

Posle razornih zemljotresa koji su početkom meseca pogodili jugoistočnu Tursku i severozapad Sirije, najmanje 184 osobe privedene su u Turskoj zbog navodnog nemara u izgradnji, saopštio je u subotu ministar pravde Bekir Bozdag. Većina njih su građevinski izvođači, uključujući i jednog gradonačelnika.

Gradonačelnik Nurdagija u provinciji Gaziantep Okeš Kavak, inače član vladajuće partije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, priveden je.

Navodno nesprovođenje građevinskih standarda

Erdoganova vlada našla se na udaru kritika zbog navodnog propusta u sprovođenju građevinskih standarda u zemlji nakon razornih zemljotresa koji su odneli više od 50.000 života u Turskoj i Siriji. Prema ekspertima, to je doprinelo velikom broju poginulih u zemljotresima.

Prema podacima turske vlade, zemljotresi u 11 provincija, praćeni hiljadama naknadnih potresa, oštetili su više od 173.000 zgrada i skoro dva miliona ljudi ostavili bez krova nad glavom, prenosi Delo.

Zemljotresi u naredne dve godine

Širi region je od tada potresao više zemljotresa. Prema turskoj agenciji za prirodne katastrofe Afad, očekuje se da će zemljotresi u Turskoj biti nastavljeni u naredne dve godine.

Zemljotres jačine 5,3 stepena po Rihterovoj skali potresao je u subotu provinciju Nigda u centralnoj turskoj oblasti Anadolije. Nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

U međuvremenu, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu najavio je da je najvećem turskom gradu, koji se nalazi u blizini zemljotresa, potreban hitan program urbanog planiranja za obnovu i jačanje zgrada otpornih na zemljotrese u vrednosti od oko 30 do 40 milijardi američkih dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here