pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li ste znali da čak 5.000 pasa i mačaka godišnje ugine od stresa, izazvanog pucnjavom petardi i vatrometa.

Strah koji je uzrokovan zvukovima petardi, slavljeničkih raketa i ostalih pirotehničkih naprava kod pasa i mačaka, naziva se Pompofobija. Kod pasa, strah od glasnih zvukova je uobičajen, a studije su pokazale da čak 49 odsto pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek se četiri odsto sami od sebe oporave od toga.

Psi imaju neverovatan sluh, zato glasne zvuke doživljavaju  puno intenzivnije od ljudi. Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali mi im možemo pomoći da se osećaju ugodnije u tim za njih stresnim vremenima.

Kako da mu pomognemo?

Jedan od univerzalnih saveta je da, dok je još štene, psu pustite zvuke vatrometa i stvorite mu pozitivno iskustvo. Ostavite muziku vatrometa u pozadini, a sa njim se igrajte, smejte i radite sve „normalno“ kao i inače. Ključ je samo ostati pozitivan i pokazati psu da je to potpuno normalno.

Neka vaš pas ili mačka ima mesto u kući gde se može sakriti i kojem će uvek imati pristup. To, na primer, može biti mesto ispod nameštaja, u nekom ormariću, a možete ga namestiti i u najtišoj prostoriji u vašem domu. U toj prostoriji mu možete ostaviti i igračke, kako bi je povezao sa igrom, sigurnošću, bezbednošću.

Macama će biti dovoljno da se skriju ispod stola ili kreveta ili da odu u neko mirno ćoše.

Ako se pas plaši, nemojte ga izvoditi u šetnju kada pucaju petarde – to je za njega stres, a vi mu morate biti osoba od poverenja i neko ko će mu dati sigurnost. Prošetajte svog ljubimca rano ujutro i šetajte se duže, u slučaju da kasnije to ne bude moguće! Izbegavajte večernje šetnje ili ga izvedite kasno, kada prestane pucanje. Cilj je da mu smanjite nervozu.

Kada je vaš ljubimac uplašen, nikad ga zbog toga nemojte kažnjavati ili vikati na njega, jer ćete tako samo pogoršati situaciju.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime