EPA-EFE/MICK TSIKAS

Od srede u ponoć gotovo ceo zapadni i jugozapadni Sidnej nalazi se u potpunoj izolaciji. Odlukom Vlade Novog Južnog Velsa, a zbog visoke stop prenosa virusa korona u ovim delovima grada, na listu opština pod strogim merama zaključavanja sada su dodati i Paramata, Kembeltaun i Džordžs River.

Stanovnici ove tri opštine, kao i žitelji lokalnih samouprava Ferfild, Liverpul, Kenterberi-Benkstaun, Blektaun i Kamberlend, sada ne smeju da napuštaju prostor svojih opština. Jedino su izuzeti radnici sa posebnim, takozvanim “ovlašćenim radnim nalozima”.
Drugim rečima, sada je u potpunoj izolaciji više od dva miliona ljudi u Sidneju, odnosno skoro dve petine ukupne populacije najvećeg grada!

Iz gore nabrojanih jurisdikcija, dozvolu za izlazak sa teritorije opštine imaju smao zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare, kao i oni koji se smatraju neophodnim radnicima poput zaposlenih u supermarketima, transportu i logistici i sličnim službama od ključnog značaja.

– Sada imamo osam opština u najnaseljenijim delovima Sidneja koji ne smeju da izlaze iz svojih domova izuzev ako su svrstani u kategoriju radnika od ključnig značaja. Verujemo da ćemo ovim lokalizovano ciljanim pristupom postići željeni efekat – rekla je premijerka NSW Gledis Beredžiklijan, dodajući da u ovim delovima grada čim izađete iz kuće imate veliku mogućnost da se nađete u blizini zaražene osobe ili nekoga ko je bliski kontakt zaraženih.
Novost je i da će svi zaposleni iz Kenterberi-Benkstauna koji smeju da napuštaju svoju opštinu od sada morati da se testiraju na kovid svaki treći dan, dok za teritorije Ferfilda i Kamberlenda to važi samo za zdravstvene radnike i zaposlene u domovima za stara lica.
Ove mere će biti na snazi bar do 28. avgusta.

Većina zaraženih iz osam opština

U osam sidnejskih opština koje su sada pod strogim lokdaunom registrovano je skoro 70 odsto ukupnog broja zaraženih od izbijanja ovog talasa epidemije, 16. juna. Prošle sedmoce, samo u Ferfildu i Kenterberi-Benkstaunu zabeleženo je 450 pozitivnih slučajeva, dok je broj novozaraženih u Paramati, Benkstaunu i Džordžs Roveru konstantnio u porastu.

“Armagedon“

Gradonačelnik Kamberlenda Stiv Hristu kaže da će nove mere biti “armagedon za zapad Sidneja”.
– Porodice i preduzeća su bile u problemima i ovih pet nedelja, a sada ih čeka još četiri sedmice. Tužno je, ali istinito, da se mnogi od njih neće oporaviti od ovog lokdauna. Ovo ekonomsko sakaćenje će imati višegodišnje posledice, a sve zbog neorganizovanog programa vakcinacije – rekao je Hristu.
U opštinama Kamberlend, Liverpul, Ferfild i Kenterberi-Benkstaun živi i veliki broj pripadnika srpske zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here