pixabay

Više od polovine građana Hrvatske smatra da članstvo zemlje u NATO-u nije dovoljna garancija za nacionalnu bezbednost u slučaju bezbednosne pretnje i vojne krize, pokazuje istraživanje Hrvatske radiotelevizije.

Čak 56,8 odsto ispitanika reklo je da Hrvatska treba dodatno da ojača sopstvene odbrambene kapacitete, dok 32 odsto njih smatra da je članstvo u Alijansi dovoljna garancija.

Odgovorajući na pitanje na koji način treba povećati odbrambene kapacitete zemlje, 25,5 odsto Hrvata reklo je da treba uvesti obaveznu vojnu obuku za sve muškarce, dok 20,3 odsto anketiranih smatra da je rešenje u povećanju profesionalnog sastava hrvatske vojske.

Ostali ispitanici su kao rešenje naveli jačanje kopnene vojske, vazdušnih snaga, ratne mornarice, kao i proširenje rezervnog sastava hrvatske vojske.

Kada je reč o situaciji u svetu, 77,4 odsto Hrvata reklo je da je situacija “znatno ili delimično lošija” nego prošle godine, dok oko samo tri odsto ispitanika smatra da je situacija bolja.

1 COMMENT

  1. I Srbi smatraju da NATO nije rešenje, ali zbog toga što vole slobodu, a ne zato što bi ih NATO branio – ne znam od koga – verovatno od samog sebe !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here