EPA
Koronavirus u Australiji

Juče u 11.20 sati u Okland je sleteo prvi avion iz Sidneja, čiji putnici nisu upućeni u karantin. Time je posle duže vremena ponovo uspostavljeno normalno putovanje između Australije i Novog Zelanda.

Ono što je za putnike obe države bitno, jeste da vakcina nije obavezna da bi putovali.

Tri kompanije trenutno lete iz jedne u drugu zemlju: Kvantas, Džetstar i Er Novi Zeland. Očekuje se da će i Virdžin Australija leteti, ali ne u 2021. LATAM i Čajna Erlajns tek treba da najave povratak svojih letova.

Uspostaviće se i nova veza Kvinslenda za Okland iz Kernsa i Gold kousta. Takođe, novozelandski avio-prevoznik 22. aprila vraća direktan let za Hobart, prvi posle više od dve decenije koji će saobraćati do Tasmanije i nazad.

Međunarodni aerodrom u Oklandu se prethodnih dana pripremao za povećanje broja sletanja za čak deset puta. Aerodrom će dočekati 400 letova bez karantina nedeljno, u poređenju sa svega 36 u prvoj nedelji aprila.

Direktor aerodroma u Oklandu, Edrijan Litlvud, izjavio je da je ovo izuzetno emotivan dan koji predstavlja veliku operaciju i najveći preokret u dolascima, još od 11. septembra 2001.

Tokom obustave normalnog avio saobraćaja, trgovine hrane i maloprodaje na aerodromu u Oklandu su desetkovane. Pre 2020. godine, na međunarodnom terminalu bilo je više od 100 preduzeća, a sada ih ima svega 11.

U 2019. australijski posetioci su bili najčešći na Novom Zelandu i broj njihovih dolazaka je iznosio 864.000.

U isto vreme sa normalizacijom saobraćaja sa Novim Zelandom, generalni direktor Kvantasa Alen Džojs je otkrio da bi Australija uskoro mogla da ima još potencijalnih putničkih “balona” i sa drugim zemljama u regionu.

Naime, Džojs je uveren da se putovanja sa inostranstvom uspostaviti 31. oktobra, ali je ujedno i fleksibilan što se ovog datuma tiče. Ujedno je uveren da bi do uspostavljanja “balona” za putovanje sa određenim državama moglo doći i pre ovog roka.

Prema njegovom mišljenju, uspostavljanje redovnih avionskih linija s ovim zemljama u stvari zavisi od nivoa kovid slučajeva u pojedinim zemljama, kao i od nivoa ograničenja i testiranja.

– Jasno je da ima mnogo zemalja u regionu, posebno u azijsko-pacifičkom regionu, koje su imale strogu kovid kontrolu, ali pružaju nam tržišne mogućnosti kao što su Singapur, Japan i Tajvan – rekao je Džojs.

Pored toga, ne treba zanemariti ni pacifička ostrva, kao što je Fidži.

Inače, Australija je novozelandsko tržište za turizam, dok je za Australiju Novi Zeland na drugom mestu, odmah iza Kine.

Međutim, ranije ove nedelje, australijski ministar zdravlja Greg Hant je dodatno umanjio nade za ponovno uspostavljanje međunarodnih putovanja, tvrdeći da čak i nakon što se cela zemlja vakciniše protiv kovida, nema garancija da će se granice ponovo otvoriti kao u doba pre pandemije.

S druge strane, Džojs je izjavio da ne vidi razlog zašto Australija ne bi otvorila međunarodne granice, ističući da ne bi trebalo da zaostaje za drugim zemljama.

– Znamo da su druge zemlje ispred Australije kada je reč o broju vakcinisanih, ali dalje odlaganje otvaranja granica će dovesti do novog zastoja ekonomije i to može da zada jake udarce nekim sektorima. Mislim da je vlada toga svesna – naglasio je Džojs.

Korona i dalje diktira letove

Građani Australije i Novog Zelanda treba da računaju na mogućnost uvođenja novih restrikcija na putovanja, ukoliko se pojavi neki neidentifikovani slučaj virusa korona, na šta je novozelandska premijerka Džasinda Ardern upozorila još prilikom najave slobodnog putovanja.

S druge strane, premijer Skot Morison je predstavio kako će izgledati postepeno otvaranje međunarodnih granica – od slobodnih poslovnih putovanja ili prisustva sahranama, preko opcije kućnog karantina, kako bi se više ljudi vratilo u Australiju.

Međutim, istovremeno je upozorio da bi prerano uklanjanje ograničenja moglo da rezultira i sa 1.000 pozitivnih slučajeva korone nedeljno, te da građani toga moraju da budu svesni.

Sedam važnih saveta

Sajt za putovanja traveller.com.au dao je uputstva kako da se izbegnu restrikcije putovanja i zatvaranje granica, ukoliko se ipak odlučite da otputujete na odmor na Novi Zeland.

  1. Izbegavajte Okland: Većina međunarodnih dolazaka koji odlaze u karantin upravo sleću na aerodrom u Oklandu, a samim tim odatle su potekli svi slučajevi kovida u ovoj zemlji.
  2. Izbegavajte severno ostrvo – iz istih razloga.
  3. Letite iz Sidnej i vraćajte se u Sidnej – sada su reakcije premijera pojedinih australijaskih država već predvidive u slučaju pojave kovida.
  4. Rezervišite let što bliže datumu polaska.
  5. Bukirajte fleksibilne karte.
  6. Uzmite putničko osiguranje – nekoliko osiguravajućih kuća daju osiguranje koje je pokriće za kovid i kašnjenja i otkazivanja vezana za virus.
  7. Rezervišite smeštaj, ture, izlete sa mogućnošću otkazivanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here