www.pixaby.com

Operatori koji nude televizijski sadržaj za koji mora da se plati pretplata, kao što je “Skaj”, godišnje gube milionske iznose zbog ilegalnih striminga preko interneta.

Međutim, nije kažnjivo samo postavljanje ilegalnih striming linkova, već i samo korišćenje ilegalnog sadržaja.

Najveće interesovanje je za sportski sadržaj. U Nemačkoj je Bundesliga započela novu sezonu, a svake godine početak lige sa sobom donosi i veliki broj onih koji utakmice prate na ilegalan način.

Prošle godine je oko 1,9 miliona Nemaca redovno pratilo utakmice preko ilegalnih izvora, čime je nastala šteta u visini od 700 miliona evra.

Evropski sud je 2017. godine doneo presudu da i samo gledanje sadržaja iz ilegalnih izvora predstavlja kršenje autorskih prava.

To znači da je kažnjivo ilegalno gledanje, a još veće kazne prete ako se za vreme gledanja koriste programi koji omogućavaju istovremeno skidanje ilegalnog materijala i stavljanje na raspolaganje drugima.

Prema navodima nemačkih advokata, koga vlasti uhvate da strimuje ilegalni sadržaj preko svog brauzera rizikuje kaznu u visini od 350 do 500 evra, a u tu svotu su uključeni advokatski troškovi uz obeštećenje.

Što se tiče deljenja sadržaja uz advokatske troškove u visini od 350 do 500 evra predviđeno je i obeštećenje u visini od 100 do 1.000 evra, tako da kazna može dostići od 450 do 1.500 evra.

Da bi se izbegli sudski procesi i plaćanje novčanih kazni uz dodatni gubitak novca datog za ilegalnu pretplatu, najsigurnije je da se koriste usluge legalnih operatora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here