EPA/Valdrin Xhemaj
Visoki Dečani

Iz Manastira Visoki Dečani su saopštili da nisu istinite tvrdnje nekih članova kosovske vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje da manastir kupuje imovinu od Srba u susednim selima sa političkom agendom.

Poslanica Fatmire Muljhadža Kolčaku je u objavi na Fejsbuku u ponedeljak navela da manastir kupuje kuće i nekretnine od lokalnih Srba u Goraždevcu kako bi se “osiguralo da područje ne bude naseljeno Albancima”.

Manastir Visoki Dečani je u saopštenju naglasio da su ove tvrdnje, koje su preneli prištinski mediji, potpuno lažne i zlonamerne.

“Manastir nema nameru niti poseduje sredstva za takve aktivnosti, posebno u kontekstu kada kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu”, saopštio je manastir na platformi “X” (Tviter).

Objašnjeno je da je isključivo angažovanje manastira bilo da pomogne jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, da kupi kuću pre nekoliko godina, međutim, da manastir ne koristi tu imovinu niti stiče bilo kakvu imovinu u lokalnim selima.

“Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju. Verujemo da ove obmanjujuće medijske izjave nekih političkih krugova kosovskih Albanaca imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije, što oštro osuđujemo. Naša posvećenost ostaje čvrsta ka negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama”, naglasio je manastir u saopštenju.

U saopštenju se takođe apeluje na medije da provere sve informacije u vezi sa manastirom.

“Verujemo da je to temelj profesionalnog novinarstva”, istakli su u objavi.

2 COMMENTS

  1. Слава Богу☦️на Висини
    И ако купује и треба бити СПЦ☦️
    Је имала 1/2 Косова и Метохије
    Одвратност албанских отмица нема граница ,
    Долазили су као избјеглице из албаније , јесмо ми то можда заборавили.
    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Па шта и ако купује? Док су у СФРЈ Албанци куповали српска имања, или претили, протеривали или убијали оне који нису хтели да их продају – то је било у реду ??? Србија се сећа Мартиновића !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here