EPA
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden se, uprkos brojnim značajnim unutrašnjim pitanjima, osvrnuo na dugotrajni spor dve strane i u pismima upućenim liderima Srbije i Kosova pozvao ih na normalizaciju odnosa zasnovanu na uzajamnom priznanju, piše Glas Amerike.

Pisma deluju kao otklon od politike bivšeg predsednika Donalda Trampa, čija administracija je pokušavala po strani da ostavi pitanje priznanja, podstičući ekonomsku saradnju kao način izgradnje poverenja između Srbije i Kosova – njene nekadašnje pokrajine koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

To pitanje, iako nejasno brojnim Amerikancima, ima poseban značaj za Bajdena – čiji je pokojni sin Bo bio pravni savetnik na Kosovu. Aktuelni predsednik, u svojstvu američkog potpredsednika je 2016. boravio na Kosovu, gde je prisustvovao otvaranju autoputa koji nosi ime njegovog preminulog sina.

Stručnjaci smatraju da, prihvatajući se jednog od poslednjih nerešenih sporova na tlu Evrope, Bajden signalizira da administracija koju predvodi namerava u značajnijoj meri da se bavi pitanjima koji su od interesa za američke saveznike u Evropi.

Srbija nije promenila stav – nema priznanja

Frenk Vizner, ambasador u penziji i specijalni izaslanik SAD u pregovorima održanim uz podršku Ujedinjenih nacija posle kojih je proglašena nezavisnost Kosova 2008, kaže da je Bajdenov stav zasnovan na ideji da će Evropa biti celovita i slobodna i da će pitanja koja je dele biti interno rešena.

– Možete biti sigurni da će se SAD zalagati da se razlike iz prošlosti prevaziđu na osnovu međusobnog poštovanja, razumevanja, uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta – rekao je Vizner za Glas Amerike.

Vizner ukazuje da je cilj Amerike da se Kosovo i Srbija pomire – kao i da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Taj cilj, međutim, deluje prilično udaljeno.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na Bajdenovo pismo odgovorio je stavom da Srbija nije promenila stav da neće priznati Kosovo – koje je proglasilo nezavisnost nakon ratnih sukoba 1998-1999.

S druge strane, Aljbin Kurti lider kosovske levičarske stranke “Samoopredeljenje” koja je osvojila većinu glasova na parlamentarnim izborima održanim 14. februara, rekao je da pregovori sa Srbijom neće biti prioritet vlade koju će predvoditi.

Međutim, Čarls Kapčan očekuje da SAD i Evropska unija izvrše pritisak na obe strane da nastave pregovore.

Frank Vizner takođe veruje da bi Kosovo trebalo da iskoristi priliku da se uključi.

– Znam da će odnosi Kosova i SAD, Prištine i Vašingtona biti jači ako se Kosovo uključi i energično se okrene unutrašnjim pitanjima povezanim sa korupcijom i ekonomskim razvojem – kaže Vizner.

Bajdenovi prioriteti – angažovanje “kod kuće”

Centralna tačka spora je odbijanje Srbije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Većina zapadnih država, uključujući Sjedinjene Države, priznale su Kosovo. Pet država Evropske unije – Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija, kao i Rusija i Kina nisu.

Frenk Vizner podvlači da je u najboljem interesu Srbije da prizna nezavisnost Kosova – što bi joj otvorilo put ka evropskim integracijama.

– Verujem da Beograd i političko rukovodstvo u Srbiji dobro razumeju šta SAD i Evropa očekuju da treba preduzeti – ukoliko žele da imaju razvijeno i snažno partnerstvo sa Evropom i Sjedinjenim Državama – smatra Vizner.

– Međutim, Čarls Kapčan zaključuje da Bajden razume da su glavni prioriteti angažovanja, za sada, kod kuće.

– Potrebno je poboljšati domaću agendu kako bismo osigurali stabilnost spoljne politike na Balkanu, a i šire – zaključuje Čarls Kapčan – stručnjak američkog nevladinog Saveta za spoljne odnose.

1 COMMENT

  1. Hvala gospodinu Bajdenu na savetu, nismo ga trazili.
    Ali, mogli bi i mi da mu damo savet da prizna nezavisnost Teksasa, a mi mu garantujemo i da ce Teksas priznati SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here