EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

“Vjosa Osmani će se u Americi oslanjati na demokrate koji imaju tvrd stav prema Kosovu i koji smatraju da je kompromis međusobno priznavanje. Imaće podršku nekih jastrebova, otvorenih albanskih lobista koji politikom autopilota podržavaju albanske političare na Kosovu”, prenose Novosti.

Ipak, tanji se taj broj starih demokrata opterećenih dugom prema Albancima se smanjuje, a na scenu dolaze novi koji u skladu sa globalnim promenama i ponašanjem Beograda sagledavaju Sbriju kao lidera regiona i faktor bez kog nema regionalne stabilnosti i koji su spremni na to da se uvaži da Srbija ima legitimne interese na Kosovu.

Poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković koji je imao priliku da sa novom predsednicom Kosova učestvuje na okruglim stolovima u američkom Senatu, Kongresu, Stejt Departmentu ovako, za Novosti komentariše njene uporišne tačke preko Atlantika.

Nova predsednica privremenih institucija u Prištini, po mnogima, ima radikalnije stavove od premijera i lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija zbog čega ne treba da čudi što je svoj mandat u nedelju započela obraćanjem u kojem je rekla da će „mir biti postignut samo kada se Srbija pokaje“, da dijalog jeste pravi put ali da Srbija mora da “preduzme odgovornost za sve što je uradila na Kosovu“, kao i da “pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“.

Marinković kaže da ona ima dobre kontakte u Vašingtonu jer je magistrirala i doktorirala u SAD , kao i da tamo ima drugačiji rejting u odnosu na albanske političare sa Kosova koji su iz takozvanih ratnih stranaka, čiji su lideri nekadašnje vođe OVK.

“Ona će pokušati da gradi poziciju na starim propagandnim pričama po kojima su Srbi bili krivi za sve i koja je devedesetih davala rezultate. Albanski narod nema ništa od inaćenja, a ona je obrazovana i pragmatična i gotovo sam siguran da neće reći ništa protiv onoga što preporuči američka administracija“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here