EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija došlo je do nesporazuma kada je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pokušala da zauzme svoje mesto, pre nego što ju je predsedavajući SB UN, kenijski ambasador Martin Kimani pozvao da to učini.

Kimani je prvobitno pozvao šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da učestvuje na sednici, a potom krenuo da pozove generalnog sekretara UN Zahira Tanina da se obrati.

Međutim, pre nego što je završio s pozivanjem Tanina, Osmani je krenula da sedne za svoje mesto.

– Molim vas, sačekajte da pozovem strane za sto – opomenuo je predsedavajući Osmani, nakon čega se ona povukla.

Nakon što je završio sa pozivanjem Tanina, a potom pozvao i Osmani da učestvuje na sastanku, predsednica privremenih prištinskih institucija sela je na svoje mesto.

Vjosa Osmani je opomenuta i zbog nenošenja maske.

Na današnjoj sednici SB UN razmatra se šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji.

Osmani: Vreme za okončanje misije UN

Vjosa Osmani je zatražila je da se što pre okonča misija Ujedinjenih nacija, te da se Kosovu omogući mesto među članicama svetske organizacije.

– Unmik je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu – rekla je Osmani, tražeći da se okonča misija UN i budžet iskoristi na bolji način.

Osmani je, takođe, optužila misiju UN da na pogrešan način tumači događaje sa severa Kosova i na taj način šalje pogrešnu poruku, te zatražila da se vlastima u Prištini omogući članstvo u brpojnim međunarodnim organizacijama.

– Poverenje u institucije na Kosovu nikad nije bilo više… U vremenu smo transformacije institucija bez presedana u istoriji. Mi volimo i širimo mir, naši vojnici čuvaju mir van Kosova… Ponudili smo utočište Avganistancima, čime smo pokazali privrženost ciljevima kojima streme naši saveznici – rekla je Osmani.

Govoreći o razlozima zbog kojih još nije došlo o formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, Osmani je rekla da je ustavni sud u Prištini utvrdio da je taj dogovor u suprotnosti sa ustavom.

– Borba protiv organizovanog kriminala nije predmet pregovora – rekla je Osmani, objašnjavajući akciju policije na severu Kosova.

Osmani je optužila Beograd i Moskvu za “neprestanu agresiju”, te pozvala ambasadore država članica Saveta bezbednosti da posete Kosovo i “uvide realnost na terenu”.

Osmani i njen tim na sednici SB UN sa obeležjima tzv. Kosova

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i članovi njenog tima pojavili su se sa obeležjima tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na KiM.

Osmani je na sakou okačila bedž s obeležjem tzv. Kosova, dok je jedna od članica njenog tima stavila crnu masku sa zastavom Kosova.

Još jedan muškarac u pratnji Osmani okačio je mali bedž sa obeležjem tzv. Kosova na svom sakou.

S druge strane, ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić na sednici Saveta bezbednosti UN došao je sa zaštitnom maskom, koja na sebi ima logo Zajednice srpskih opština.

Srpsku delegaciju na sednici SB UN predvodi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here