Printscreen
Vjosa Osmani

“Kosovo je konstruktivno u dijalogu, ali Srbija pravi opstrukcije nesprovođenjem potpisanih sporazuma”, izjavila je predsednica Vjosa Osmani na sastanku sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, saopštilo je Predsedništvo.

Osmani je na sastanku, kako prenosi Kosovo pres, podsetila na ključnu ulogu Velike Britanije na Kosovu.

– U susretu sa gospodinom Pičom, predsednica Osmani je rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od glavnih saveznika, koji je imao ključnu ulogu u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje Kosova. Navela je da veća britanska uloga u važnim procesima regiona, podrazumeva veću korist i bolji rezultat za građane Kosova. Predsednica Osmani je takođe čestitala Ambasadi Velike Britanije na Kosovu, koja sprovodi važan posao prilikom podrške projektima, uključujući vladavinu prava i žrtve seksualnog nasilja – navedeno je u saopštenju.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, predsednica Osmani je istakla da je “Kosovo posvećeno dijalogu, kao procesu usmerenom na međusobno priznavanje”, ali navodi da obe strane u dijalogu treba tretirati ravnopravno.

U saopštenju stoji da je Osmanijeva “ponovila stav da je kosovska strana konstruktivna u dijalogu i da Srbija pravi opstrukcije nesprovođenjem potpisanih sporazuma”. Pomenula je i negativan uticaj Rusije u regionu što, kako kaže, otvoreno vodi ka destabilizaciji.

Predsednica Osmani je na sastanku sa izaslanikom Pičem istakla da je Kosovo posvećeno povećanju saradnje sa Velikom Britanijom, posebno u ekonomskim i odbrambenim pitanjima.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here