Tanjug
Edi Rama i Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU – Zapadni Balkan nije mesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Ovo je sastanak Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU – rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

– To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka – dodala je Osmani.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, Osmani je odgovorila:

– Nažalost, Vučić je nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 90-ih. I to je mentalitet koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila. To je mentalitet koji svi treba da odbace. I ono što Kosovo demonstrira ovih dana je potpuna suprotnost Vučiću, time što pružamo ruku saradnje bez obzira što nikada nisu tražili oproštaj za zločine koje su počinili – rekla je Osmani.

2 COMMENTS

  1. O kojih 150 000 ubijenih civila priča ova žena ??? Možda o ubijenim žrtvama komunizma u Albaniji pod vodjstvom Envera Hodze???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here