Vlada CG uklanja rudare iz jame!

0

Vlada Crne Gore namerava da "ukloni" rudare iz jame Biočki stan. Kako će to biti učinjeno – nije precizirano.

"Uslovi u jami Rudnika boksita Biočki stan, u kojoj oko 80 rudara već osmu noć štrajkuje glađu, nehumani su, a radnici se nalaze u teškom stanju", rekao je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

 

"Plašim se ako ostanu još noć-dve da će im životi biti ugroženi", rekao je Radunović kasno sinoć na rudokopu Seoca.

 

Ministar ekonomije Branko Vujović je na konferenciji za novinare rekao da rok za uklanjanje rudara iz jame nije preciziran i da će to, kako je objasnio, zavisiti od načina na koji će naložena mera biti sprovedena.

 
Vujović je rekao da je takva mera doneta kako bi se sačuvali zdravlje i život rudara.

On je najavio da će isplata otpremnina za oko 60 radnika od ukupno 669, koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz fabrike, početi sutra.

Nikšićki rudari, njih više od 80, sedmi dan štrajkuju u jami Biočki stan, a dvadesetak ih je zatražilo medicinsku pomoć, od kojih je šest zadržano na bolničkom lečenju sa dijagnozom upale pluća.

Rudare je danas oko podneva podržalo više od hiljadu njihovih kolega i radnika Željezare, KAP-a i Duvanskog kombinata, kao i oba reprezentativna sindikata.

Mera udaljavanja rudara iz jame doneta je na osnovu procene da su uslovi u tom rudniku veoma nepovoljni, jer je temperature niska, postoje podzemne vode, pa je visoka vlažnost, nema ventilacije i električnog osvetljenja, pa ni grejanja.

 

Rudari u teškom stanju

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović saopštio je da su rudari u teškom stanju.

Radunović, koji je sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom nikšićke bolnice Ilijom Ašaninom danas posetio rudare, apelovao je na upravu Boksita da hitno izmiri dugovanja radnicima.

"Pokušao sam kao ministar zdravlja i humanista da ih ubijedim da zajedno izađemo iz jame, jer nijedan život nema cijenu. Niko ne treba u Crnoj Gori da svoje zarade ostvaruje na ovaj način i predložio sam im da Vlada ponovo pokuša da pomogne u pregovorima sa većinskim vlasnikom kako bi se ispunili zahtjevi", kazao je Radunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here