EPA/BORIS PEJOVIC
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izjavio je da će vlada o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pregovarati sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i da nije bitno što o tome misli Srbija.

– Svima je poznato da je mitropolit Amfilohije ovde prvi čovek SPC. Ne bi trebalo Crnu Goru mnogo da tangira što negoduje i misli Aleksandar Vučić, što nije saglasan. Crnoj Gori treba da je bitno šta misle predstavnici pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori – rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Zenka je dodao da Mitropolija crnogorsko-primorska ima određenu autonomiju u okviru SPC i da je ona adresa za pregovore, što, uostalom, kako navodi, kaže i sam Amfilohije.

Komentarišući ulogu mitropolita Amfilohija koji je poručio da će proteste organizovati isključivo crkva i da neće dozvoliti bilo kakvu politizaciju niti zloupotrebu, Zenka je rekao da je kod mitropolita crnogorsko-primorskog prevladalo to što je on „ipak dete Crne Gore“.

– Mislim da je to kod njega pobedilo. Daj Bože da budu u duhu takvog njegovog odnosa i dani koje dolaze i da napokon sednemo za sto, dogovorimo se i potpišemo temeljni ugovor sa Mitropolijom – istakao je Zanka.

On je rekao i da vlada po pitanju primene zakona neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima.

– Vlada je rekla da je spremna na dijalog i premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno, sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promenu odluka vlade – rekao je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime