EPA/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

“Vlada Crne Gore spremna je za potpisivanje ugovora sa SPC”, poručio je premijer Zdravko Krivokapić i naveo da to pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja.

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozvao je ranije danas premijera Zdravka Krivokapića da bez odlaganja potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, prenosi RTCG.

“Razgovarao sam sa patrijarhom srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen”, napisao je Krivokapić na Tviteru i dodao da je SPC zadovoljna predloženim ugovorom.

“Ako je SPC zadovoljna, nije mi jasno što su nezadovoljni neki koji se danas predstavljaju njenim zaštitnicima”, naveo je Krivokapić.

Inače, Zakon o slobodi veroispovesti bio je predmet velikog sporenja između prethodne crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve jer je predviđao da država postane vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije i zbog čega su pokrenute litije.

U januaru ove godine na snagu je stupio izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti, u kome su izbrisane sporne odredbe, između ostalih i članovi vezani za imovinu verskih zajednica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime