Vesti

Odluka Savezne vlade da ne dozvoli Katar ervejzu uvođenje dodatnih letove za Australiju treba odmah da se razmotri, preporučio je parlamentarni odbor u svom zaključku posle istrage o ovom postupku vlasti.

Nakon mnogobrojnih javnih saslušanja, senatska komisija koja ispituje odluku ministarke saobraćaja Ketrin King, dostavila je svoj konačni izveštaj u kojem se među deset preporuka nalazi i ta da Vlada odmah preispita svoju odluku.

Odluka ministarke King da odbije ponudu Katar ervejza za uvođenje dodatnih 28 letova nedeljno, bila je pod intenzivnom istragom usled tvrdnji da bi povećan broj letova značajno smanjio cene avionskih karata za građane Australije, ali da je Kvantas snažno lobirao protiv tog predloga.

Ministarka King pak tvrdi da je odluka doneta „u nacionalnom interesu“.

Senatski odbor — koji se sastoji od tri senatora Koalicije, dva iz vlade i dva nezavisna — rekao je da vlada „opstruira preko potrebnu transparentnost u donošenju odluka“.
„Težina dokaza iznetih pred komisijom ukazuje na to da bi nacionalnom interesu dobro služilo da se pristane na zahtev Katar ervejza“, navodi se u izveštaju.

Komisija je takođe pozvala da zaštitnik potrošača dobije značajno proširenu ulogu u vazduhoplovnoj industriji i da istražuje potencijalno antikonkurentsko ponašanje.

Međutim, iz Savezne vlade opisali su istragu komisije kao „politički štos“… U saopštenju, ministarka King je ostala pri takvom stavu koji je iznela i ranije.

„Albanezeova vlada nastavlja da radi na planiranju budućnosti vazduhoplovnog sektora, kroz povećanje konkurencije i unapređenje zaštite potrošača“, napisala je King.

Objašnjavajući zašto je donela ovakvu odluku, ministarka saobraćaja je kao „kontekst“ ukazala na pretresanje pet australijskih žena 2020. na aerodromu u glavnom gradu Katara, Dohi. Lokalne vlasti su tada podvrgle detaljnom pretresu sve žene sa leta Katar ervejza, kada je prevremeno rođena beba pronađena u toaletu aerodromskog terminala.

U svom izveštaju, laburistički senatori su rekli Toni Šeldon i Linda Vajt istakli su mišljenje da je „bezbednost Australijanaca koji putuju u inostranstvo u velikoj meri pitanje od nacionalnog interesa“.

Hitne mere

Predstavnica opozicije za pitanja saobraćaja Bridžit Mekenzi je predsedavala senatskom komisijom. Ona je rekla da vlada sada treba da preduzme „hitne mere“.
– Komisija je čula dokaze da su Australijanci mogli da plaćaju jeftinije letove za Evropu i Bliski istok još u aprilu ove godine, da je vlada odobrila dodatne letove Katar ervejza. Pruženi su jasni dokazi o agresivnoj upotrebi tržišne moći od strane Kvantasa,-a Komisija je pozvala na ponovno uspostavljanje nadzora od strane Australijske komisije za konkurenciju i potrošače nad domaćom avio-industrijom. Potrebno je da nadzorni organ ispita antikonkurentsko ponašanje u sektoru – rekla je Mekenzi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here