Youtube/Printscreen
Gorko-slatka pobeda: Jan Kuk ispred zgrade suda

Bivši glavni zdravstveni službenik Viktorije Bret Saton nepravedno je zatvorio kompaniju za dostavu hrane u Melburnu 2019. zbog navodne pojave listerije, presudio je Vrhovni sud. Međutim, sudija je odbio zahtev vlasnika ove firme za milionsku odštetu zbog gubitaka koje su pretrpeli.

Po zaključenju slučaja koji je nazvan „slug gate“ (Afera Puž), vlasnici preduzeća Jan i Ben Kuk izašli su u suzama iz Vrhovnog suda u ponedeljak. Zadovoljni zbog presude u njihovu korist, posle dugotrajne pravne borbe protiv državne vlade Viktorije, ali su morali da prihvate činjenicu da neće dobiti veliku finansijsku isplatu koju su tražili.

– Ovo je i gorka i slatka pobeda – rekao je Jan Kuk.

On je dodao da će razmotriti da li će se žaliti na odluku suda i optužio tadašnju vladu Danijela Endrjuza da je namerno radila protiv njegove kompanije.

– Vlada je potrošila milione dolara pokušavajući da nas uništi – poručio je Kuk.
U fokusu građanske parnice pred Vrhovnovim sudom bila je odluka bivšeg glavnog zdravstvenog službenika Breta Satona iz 2019. godine da naredi privremeno zatvaranje ketering firme „I Cook Foods“, nakon smrti 86-godišnje žene koja je preminula nakon što je dobila listeriju u privatnoj bolnici Noks.

Tada je dr Saton rekao da „dokazi ukazuju“ na to da listerija dolazi iz kuhinje ovog prehrambenog preduzeća.

„I Cook Foods“ je bila jedna od ketering kompanija koje su obezbeđivale obroke za bolnicu, a opasna bakterija meningoencefalitisa listerije otkrivena je navodno u njihovoj kuhinji. Zaposleni u Gradskom veću Dandenonga su takođe prijavili da su pronašlli puža u kuhinji, međutim, ketering biznis je tvrdio da su puža podmetnuli zdravstveni inspektori.

Na suđenju, advokati firme „I Cook Foods“ su tvrdili da je dr Saton načinio prekršaj zbog povrede javne funkcije i da pravni lek za to treba da bude novčana naknada. Kako bi uspeli, morali su da dokažu dve stvari: da je naređenje dr Satona o zatvaranju nevažeće i da je on bio „nepromišljeno ravnodušan“ prema takvoj naredbi.

U ponedeljak, 13. novembra, sudija Majkl Mekdonald je presudio da je nalog dr Satona nevažeći, jer je Ministarstvo zdravlja propustilo da ispoštuje zahteve proceduralne pravičnosti.

– „I Cook Foods“ tada nije dobio priliku da bude saslušan pre izdavanja naloga za zatvaranje – rekao je sudija Mekdonald.

Međutim, on je odbacio da je dr Saton bio „nepromišljeno ravnodušan“.
– Prihvatam dokaze dr Satona da je, nakon što se uverio da hrana koja se priprema u I Cook Foods, bila nesigurna, postojala hitna potreba za izdavanjem naloga za prestanak proizvodnje. Pre izdavanja naloga, dr Saton je tražio savet od višeg pravnika odeljenja. Nije dobio savet da podleže bilo kakvoj obavezi da poštuje zahteve proceduralne pravičnosti pre izdavanja naloga – rekao je sudija Mekdonald.

Iako je zatvaranje bilo privremeno, odluka ministarstva da ova kompanija bude javno imenovana kao odgovorna za smrt žene u bolnici, pokazala se kao razoran udarac. Naime, „I Cook Food“ je izgubio klijente i morao je da otpusti sve zaposlene – čak 41 osobu.
Dr Saton je tada rekao da je svestan da će njegova odluka imati velike posledice, ali je istakao da je razmotrio materijal iz brojnih preliminarnih izveštaja i da je hitno delovao u interesu javne bezbednosti.

Sudija Mekdonald je rekao da je u umrlici žene navedeno da je listerija doprinela njenoj smrti, koja je bila uzrokovana stanjem njenih pluća. Takođe, imala je i istoriju srčanih bolesti.

Navodi o podmetnutom pužu i teorija da je Gradsko veće Dandenonga želelo da se „I Cook Foods“ zatvori kako bi uklonili konkurenciju biznisu koji je pokrenulo ministarstvo zdravlja koje je svojevremeno vodio bivši premijer Viktorije Den Endrjuz, predmet su istraga još od 2019.

Parlamentarni odbor je ispitao ovaj slučaj i iako je izneo neke kritike na račun Gradskog veća, nije doneo zaključke o tome da li je puž zaista bio podmetnut. Policija Viktorije je, takođe, sprovela krivičnu istragu, ali je zatvorila slučaj i nije podigla nijednu optužnicu.
Grad Dandenong je bio imenovan kao saoptuženi u ovom slučaju, sve dok Jan i Ben Kuk nisu odustali od tužbe neposredno uoči suđenja.

Endrjuzov politički suparnik

Vlasnik ketering firme „I Cook Food“ Jan Kuk poznat je po tome da se kandidovao na državnim izborima za sedište Malgrejv, kao jedan od protivkandidata tadašnjem premijeru Danijelu Endrjuzu.
Kuk je svoju kampanju zasnivao na platformi borbe protiv korupcije i uspeo je da dobije 18 odsto primarnih glasova na izborima, čime je nadmašio kandidata liberala i bio drugi iza Endrjuza, koji je i tada bio reizabran.
Nakon što je nedavno Endrjuz podneo ostavku i napustio politiku, Kuk se ponovo kandidovao za poslaničko mesto za sedište Malgrejv, za koje se izbori održavaju ove subote.
Da li će posle dugotrajne pravne i političke borbe protiv Endrjuzove birokratije uspeti da zauzme poslaničko mesto bivšeg premijera saznaćemo uskoro.

Namerna greška?

Nakon izricanja presude, Ben Kuk je optužio Ministarstvo zdravlja Viktorije da je namerno radilo protiv njih.
– Pogrešili su i Saton i Ministarstvo zdravlja, i pritom su toga bili svesni. Mi smo se rame uz rame svakodnevno borili, od prvog do poslednjeg dana ovog slučaja i sada je na sudu potvrđeno da smo bili u pravu – rekao je mlađi Kuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here