Youtube/Gazeta Express
Avdulah Hoti

Vlada Kosova je izgleda odlučila da ignoriše ponudu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je predložio da se iz drugog kontingenta Fajzerove vakcine u januaru obezbede određene količine i za druge nacionalnosti na Kosovu, prenosi Ljajmi.

Naime, Ljajmi je Vladi Kosova poslao pitanja da li će dobiti takvu pomoć od Srbije i kako će Vlada postupiti u vezi s tom akcijom, pošto su istrage već započele, ali Antigona Badžaku, portparolka Vlade Kosova, izbegla je da odgovori na pitanje, već je samo govorila o razgovoru aktuelnog premijera Avdulaha Hotija sa komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelijem.

– Premijer Avdulah Hoti je telefonom razgovorao sa komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelijem o trenutnim političkim zbivanjima u zemlji i situaciji sa pandemijom Covida-19. Premijer Hoti uverio je Varhelija da će Kosovo i dalje imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost, da će upravljanje pandemijom Covida-19 biti prioritet i da će ispunjavati sve obaveze u procesu integracije zemlje u Evropsku uniju – rekla je ona.

Tom prilikom, premijer Hoti zahvalio se Varheliju i za podršku u pokretanju i sprovođenju evropske agende reformi ERA 2. Što se tiče vakcine protiv Covida-19, Varhelji je uverio premijera Hotija da će određena količina stići na Kosovo istovremeno kada i u ostale zemlje Zapadnog Balkana. Sagovornici su izrazili zabrinutost zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv Covida-19 na Kosovo bez redovnih uvoznih procedura ili donacija lekova čije je poreklo poznato.

Takvo ponašanje Republike Srbije smatra se neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule potrebne pravne radnje protiv lica umešanih u te akcije. Premijer Hoti je uverio komesara Varhelija da su svi građani Kosova uključeni u planove vakcinacije, bez ikakve razlike. Premijer Hoti se zahvalio na spremnosti institucija Evropske unije da nastave sa bezrezervnom podrškom institucijama i građanima Kosova u upravljanju krizom izazvanom pandemijom Covida-19, kaže se u odgovoru Badžaku za Ljajmi.net.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here