EPA/Dan Peled
Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk

Razdor među vladama pojedinih australijskih država nastavlja da raste, kako se produžavaju “kovid restrikcije” i blokade granica izazvane vanrednim merama.

Najviše tenzija ima na relaciji Kvinslend – Novi Južni Vels, a dugi niz međusobnih optužbi i kritika nastavljen je gnevnom izjavom Breda Hazarda, ministra zdravlja Novog Južnog Velsa, na račun premijerke Kvinslenda Anastasije Palaščuk i njenog kabineta, koji ne žele da liberalizuju stroge zabrane ulaska u ovu državu.

Ministar Hazard je oštro reagovao pošto su vlasti Kvinslenda zahtevale da jedan čovek sa severa Novog Južnog Velsa mora sam da plati 14 dana karantina kako bi posetio bolesnu ćerku koja se leči od leukemije u Brizbejnu.

– Mogu samo da izrazim ljutnju i najveći mogući bes zbog odluke premijerke Kvinslenda, koja je po mom mišljenju primer najobičnije “petljave politike”. Zapanjen sam šta se dešava u toj državi – nije skrivao ogorčenje Bred Hazard.

Kritike na račun Palaščukove iznela je i premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan, s tim da je ovaj put “potkačila” i druge države i teritorije, sa izuzetkom Viktorije, koje uporno odbijaju da otvore unutrašnje granice. Beredžiklijan je rekla da su jedino Južna Australija i Severna Teritorija uzele u razmatranje opciju otvaranja granica.

– Izuzetno sam kritična prema ostalim premijerima, i nastaviću da ih kritikujem, jer ne razumem zbog čega i dalje drže granice zatvorene za stanovnike Novog Južnog Velsa. Da kucnem u drvo, mi u državi imamo veoma nizak stepen prenošenja zaraze unutar zajednice, naročito kada uporedimo brojke sa svetskim standardima. Ukoliko budemo morali da nastavimo da živimo s ovakvom situacijom u nedogled ili da čekamo da se pojavi vakcina, onda moramo da pokažemo malo više saosećanja i da budemo razumniji po pitanju restrikcija i svega šta one donose na ljudskom planu, ali i kako se ove mere odražavaju na našu celokupnu naciju – rekla je Beredžiklijan.

U ovom trenutku, Kvinslend ima samo 29 aktivnih slučajeva kovida-19, a u sredu je objavljeno da je na 12.000 urađenih testova otkriveno osam novozaraženih osoba, pet povezanih sa lancem prenošenja u naselju Vejkol i tri koja potiču iz žarišta u bolnici u Ipsviču.

– Pozivam sve stanovnike Kvinslenda da nastave da se testiraju kako bismo zaustavili mogućnost širenja zaraze. Takođe, poziva sve da se pridržavaju mera socijalne distance, jer još nismo izašli iz opasnosti. Ali, ako budemo složni, zajedno ćemo proći kroz sve ovo – rekla je Palaščuk.

Novi slučajevi iz liverpulske bolnice

Proteklih dana, registrovani su novi slučajevi zaraze koji potiču iz sidnejskih bolnica u Liverpulu i Konkordu. Ukupno 12 osoba povezanih s ovim zdravstvenim ustanovama testirane su pozitivno na kovid, od kojih su osam medicinski radnici, a po dva su pacijenti i članovi porodice.

Nadležni su obavestili da se u bolnici u Konkordu do daljeg obustavljaju sve intervencije koje se ne smatraju neodložnim i preko potrebnim, dok u Liverpulu za sada nastavljaju s normalnim radom, ali će se razvoj situacije sa lancem zaraze pažljivo pratiti.

Zatvoren pab u Balmejnu

U Sidneju je došlo do privremenog zatvaranja jednog paba zbog nepoštovanja mera javnog zdravlja. Reč je o “The Unity Hall Hotel” pabu u Balmejnu, na unutrašnjem zapadu grada, u kojem su organizovane dve rođendanske proslave iako su ovakva masovna okupljanja zabranjena. Posle pregledanja snimaka bezbednosnih kamera, ovaj pab je kažnjen sa 10.000 dolara i biće zatvoren sedam dana.

Samo dan ranije, isti lokal je kažnjen sa 5.000 dolara zbog toga što nije sprovođeno obavezno vođenje digitalne evidencije gostiju, a često su kršene i mere socijalne distance.

Do sada je na ime 108 kazni od lokala širom Sidneja naplaćeno ukupno 480.000 dolara.

Moguća zaraza u Ešfildu i Paramati

Nova upozorenja zdravstvenih vlasti na potencijalna žarišta u Sidneju vezana su za tri ugostiteljska objekta. Upozoravaju se svi koji su 4. septembra od 5.30 do 8.00 posetili “The Crocodile Farm Hotel” i “The New Shanghai Night” restoran u Ešfildu da se momentalno testiraju i samoizoluju.

Isti poziv važi i za osobe koje su 5. septembra između 8.15 i 11.15 uveče boravili u Albion Hotelu i lokalu “Parramatta Beer Garden and Pavilion”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here