EPA
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Problemi u upravljanju korona krizom doveli su do pada popularnosti vladajućih partija u Austriji – Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zelenih vicekancelara Vernera Koglera.

Prema istraživanju javnog mnjenja magazina “Profil”, OVP je zbog korone izgubila tri odsto potencijalnih glasova birača, a i Zeleni su pali za jedan odsto.

OVP trenutno može da računa na 37 odsto glasova, a Zeleni na 14 procenata.

Na drugoj strani opozicija jača i pridobija birače. Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) nalazi se na drugoj poziciji sa 22 odsto glasova. Za samo mesec dana dobila je dva odsto dodatnih potencijalnih birača.

Treća je Slobodarska partija (FPO), koja je sada pretekla Zelene, jer može računati sa 16 odsto glasova, za jedan više nego pre mesec dana.

Stranka Neos nalazi se na petoj poziciji sa nepromenjenih 10 odsto podrške građana Austrije.

Međutim, iako su vladajuće partije “pale” lider OVP Kurc je i dalje najomiljeniji političar. Tako bi trenutno 35 odsto Austrijanaca, za pet odsto manje nego pre mesec dana, glasalo za Kurca, da postoji mogućnost direktno izbora kancelara. On je, i pored pada popularnosti daleko ispred svih ostalih lidera stranaka.

Druga na listi je šefica SPO koju bi 12 odsto građana želelo da vidi na mestu šefa austrijske vlade.

Zatim sledi lider FPO Norbert Hofer kojeg bi 10 odsto želeli za kancelara, a Verner Kogler i Beate Majnl Rajzinger, šefica Neos-a, nalaze se na poslednjem mestu sa po šest odsto podrške.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here