Vesti

Tokom jučerašnje ceremonije otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, videli smo i kostime koji su korišćeni u seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”. Od subote, 30. januara, ovi i mnogi drugi kostimi, nakit i oružje iz serije biće izloženi u Hilandarskoj ulici u Beogradu, u prostorijama RTS Kluba.

Na izložbi “Nemanjići – rađanje kraljevine” između ostalog videćete vladarsku odeću Stefana Nemanje (poput one u kojoj je predstavljen na spomeniku), ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog – Evdokije i Ane Dandolo. Ove i još oko osam stotina kostima, mesec i po dana ručno je pravio tim od 20 ljudi za potrebe serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” – na čelu sa kostimografom Stefanom Savkovićem i scenografima Kirilom Spaseskim i Miroslavom Mirom Andrejević. Autori su za cilj imali da dočaraju ceremonijalni, ali i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije.

Posebnu draž izložbe čini i to što znamo da su ih na snimanju serije nosili neki od naših najvećih savremenih glumaca – Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Dubravka Mijatović…

Uz kostime, posetioci izložbe moći će da vide i replike srednjevekovnog oružja, oruđa i nakita izvedene za prilike snimanja serije. Tematski određenu atraktivnu mini postavku iz fundusa RTS-a upotpunjavaju muzičke kompozicije sa CD-a “Nemanjići – rađanje kraljevine”, autora Dragana Ilića, u izdanju PGP RTS-a. Postavku je pripremila glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, ca scenografkinjom Mirom Andrejević i Aleksandrom Stošić Krstović i biće otvorena za sve posetioce RTS Kluba (Hilandarska 2, zgrada Radio Beograda) od 30. januara do 1. mata, svakog radnog dana do 17 časova. Grupne posete sa više od pet posetilaca moraju da se najave mejlom rtsklub@rts.rs ili telefonom 0608611497.

Muzički disk i predmeti za svakodnevnu upotrebu sa logoom serije (šolje, torbe i majice) mogu se kupiti u prodavnici u RTS klubu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here