Vesti, SPC
Vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ukazao je danas da je upokojeni patrijarh SPC Irinej bio veliki prijatelj Austrije, a nadbiskup bečki kardinal Kristof Šenborn opisao ga kao čoveka koji je gledao i izvan granica sopstvene crkve, koji se zalagao za teološki dijalog pravoslavne i katoličke crkve.

Šenborn je, za Katpres, rekao da je patrijarh bio taj koji je, nakon zbog polotičkog razvoja prouzrokovanog prekida, doprineo obnovi zvaničnog teološkog dijaloga pravoslavne i katoličke crkve na međunarodnom nivou 2006. u Beogradu.

Podsetio je da je Irinej tada bio biskup u Nišu.

– Iz činjenice da je Niš bio rodno mesto cara Konstantina on je crpeo svoju ekomuensku inspiraciju. Bog će ga bogato nagraditi za ovo delo i pastoralno delovanje – naglasio je Šenborn.

Episkop Andrej je, Katpresu, rekao da je patrijarh Irinej veoma cenio ranijeg bečkog nadbiskupa kardinala Franca Keniga i potom njegovog naslednika Šenborna.

– Patrijarh je uvek znao da ceni koliko katolička crkva u Austriji podržava SPC u zemlji – dodao je on.

Ukazao je da je već pre više godina odlučeno da se kardinal Šenborn nagradi najvišim ordenom SPC, ali do sada nije došlo do uručenja, te je za žaljenje što to neće moći da se sprovede pod patrijarhom Irinejem.

Kardinal Šenborn se poslednji put novembra 2018. sastao u Beogradu sa patrijarhom Irinejem.

Tada je patrijarh izrazio pre svega zahvalnost što je Austrija dobro prihvatila srpske pravoslavne vernike.

Pored toga je pozitivno podvukao što je bečka nadbiskupija 2014. godine jednu svoju crkvu u Beču predala SPC.

Episkop Andrej je ukazao da se patrijarh zalagao za dijalog sa katoličkom crkvom i da je podržavao posetu pape Srbiji.

S tim u vezi je podsetio na pismo Irineja iz 2005. godine tadašnjem patrijarhu Pavlu, u kojem je apelovao da se povodom velike proslave Milanskog edikta 2013. pozovu svi hrišćanski poglavari, a tako i papa.

Takođe, navodi episkop Andrej, patrijarh Irinej se zalagao i za pomirenje Srba i Hrvata.

Mitropolit austrijski Asenije istakao je da je patrijarh Irinej mnogo decenija dao dragocen doprinos crkvi.

– On se stalno borio za širenje božje reči, jačanje vere i vernika, kao i očuvanje i jačanje jedinstva i dobru saradnju pravoslavnih crkava – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here