B. Simonović
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

“Spremni smo da sa vernim narodom branimo svetinje, kao i naši preci, od otimanja i skrnavljenja, ako bude trebalo i svojim životima”, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

– Mi ćemo nastaviti sa mirnim, građanskim i hrišćanskim otporom, javno i svenarodno svedočeći svoje protivljenje zlu koje vlast čini gazeći slobodu vere i osnovna verska prava. Istovremeno ćemo pokrenuti sve pravne mehanizme koji nam stoje na raspolaganju da kod domaćih i stranih institucija tražimo zaštitu imovinskih i ostalih davno stečenih prava svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Konačno, spremni smo da sa vernim narodom branimo svetinje, kao i naši preci, od otimanja i skrnavljenja, ako bude trebalo i svojim životima – rekao je vladika Joanikije za “Novosti”.

– U našem okruženju ne postoji zakon sličan ovom u Crnoj Gori. Siguran sam takođe da se ovakvi diskriminatorski zakoni u odnosu na vere više nigde ne donose. On najviše liči na revolucionarne zakone koji su boljševicima omogućili da opljačkaju i prisvoje hramove u Sovjetskom Savezu. Ako Zakon o slobodi veroispovesti osporava bilo kojoj crkvi pravo na imovinu, i to nasuprot Ustavu i Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, on ne može biti prihvatljiv ni za jedno civilizovano društvo. To se danas nigde nije moglo dogoditi osim u Crnoj Gori, gde jedan nekrunisani autokrata vlada punih 30 godina – dodao je vladika.

“Nasilnički udar na davno stečena prava”

On je istakao da je ovo “nasilnički udar na naša davno stečena prava, na istorijski kontinuitet i celo duhovno i kulturno nasleđe koje smo stvarali kroz dugi niz prošlih vekova”.

– Crna Gora je prema crkvama i verskim zajednicama zauzela dvoličan, neiskren stav. Sa jedne strane pokazala je “dobru volju” regulišući svoje odnose sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom putem već potpisanih ugovora. Međutim, država nije pokazala nikakvu nameru da sličan ugovor potpiše sa našom Crkvom, nije bilo ničeg što bi se moglo nazvati dijalogom sa njenim episkopijama u Crnoj Gori, niti sa Patrijaršijom u Beogradu. Umesto toga, naša Crkva od strane vlasti Crne Gore decenijama trpi uvrede i lažne optužbe – objašnjava episkop budimljansko-nikšićki.

– To je zakon protiv Pravoslavne crkve. Donet je sa zlom namerom, uz mnogobrojna kršenja uobičajene procedure, bez dijaloga sa većinskom crkvom kojoj pripada više od 70 odsto građana Crne Gore, i nametnut zloupotrebom vlasti i njene većine u Skupštini. On Srpsku pravoslavnu crkvu stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge vere – zaključuje vladika Joanikije.

1 COMMENT

  1. Доста бре са одбранбеном политиком и са расипањем српских живота. Још би лепше било да неко каже: “Напашћемо све који нам прете и да то не плаћамо животима” Да смо такву политику водили од Цара Душана, Србија данас не би била овако разбуцана.
    Престаните са распећем Српског народа за Бог зна чије добро. Мало нам је било жртвовања за Тита и партију.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here