Mitropolija crnogorsko-primorska
Mitropolit Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, Zakon o slobodi veroispovesti doživela kao veliku nepravdu. “Mi ćemo se boriti do kraja, drugog puta nema i pobedićemo, ali ne ognjem i mačem nego istinom i pravdom”, rekao je vladika Joanikije za Radio Beograd.

Episkop Joanikije je trenutnu situaciju u Crnoj Gori ocenio kao pat poziciju. Napominje da je Đukanovićeva prednost što ima vlast i što je na toj vlasti već 30 godina, ali, kaže episkop, “nema nikakvu ideju ni plan kako da pomogne narodu”.

– Ovo je neokomunistički progon SPC u Crnoj Gori, ali i ogromna pohlepa vlasti. Milo Đukanović, može biti, radi i po tuđim instrukcijama, ali najviše radi za svoj račun, račun svoje vlasti i svojih interesa. Sve što je moglo, već je uzeto, ostala je još crkva – rekao je episkop.

– Vlast se služi raznim metodama, nama je to sve jasno i imaju sve poluge u svojim rukama, a crkva – istinu i pravdu. I vidi se kome narod više veruje. Mi se čuvamo da se nikakva politika ne umeša u naš otpor – dodao je on.

“Srbi i Crnogorci su braća”

Vladika smatra da treba započeti dijalog, ali istinski. “Mi ništa drugo ne tražimo, osim da se našoj crkvi obezbede ista prava kao i ostalim verskim zajednicama”, kaže vladika.

– Kad bi Crna Gora bila pravna država, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, pravni put je temelj naše borbe”, kazao je episkop i najavio formiranje međunarodnog pravnog tima. Govore (vlasti u Crnoj Gori) da jurisdikcija crkve ne može da se proteže na drugu državu. To nije tačno. Države kroz istoriju nastaju i nestaju i crkva ne može da deluje prema državnim granicama – rekao je vladika Joanikije.

– Mi nikom ne smetamo, imaju međunarodno priznatu državu, mi državnost ne ugrožavamo. Mi nikog ne pitamo ni kako se izjašnjava. Uostalom, Srbi i Crnogorci su braća. Gotovo da nema porodice u kojoj je jedan brat nije Srbin a drugi Crnogorac. Ali, vera je nešto dublje – kazao je episkop i dodao “mi se molimo a molitva može da nas objedini. S druge strane, država stoji na građaninu. Ako građani u ovolikom broju izražavaju bunt, država to mora da uvaži.”

Vladika Joanikije predviđa da će ovakvo stanje u Crnoj Gori dugo da traje. “Ali mi ćemo na kraju pobediti. Mi ne želimo da bude pobednika i poraženih, nego da pobedi pravda i bratska sloga”, zaključio je episkop Joanikije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here