Youtube/Sputnjik Srbija
Vladika Joanikije

Prvi put otkako je otišao u bolnicu i počeo borbu s Covidom-19, oglasio se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i ocenio da je epidemija “veliki ispit i za narod, i za crkvu”.

On je naveo da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao i da se sada oporavlja pod kontrolom lekara, ali da mora da bude u samoizolaciji.

Vladika Joanikije je istakao da je vest o smrti patrijarha Irineja velika žalost i da cela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, “ocem, naslednikom Svetog Save”.

– On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađena za svoja dobra dela. Gde je raspeće, tu je i osećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji – rekao je vladika Joanikije.

Vladika budimljansko-nikšićki je ocenio da je epidemija veliki ispit i za narod, i za crkvu.

– Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podneti i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej – rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here