Vesti
Vladika Siluan sa građanima Valjeva

Episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan nastavio je posetu Srbiji obilaskom Ravne Gore na obroncima planine Suvobor.

Vladika je na mestu koje se smatra kolevkom četničkog pokreta, obišao spomenik đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću i u tamošnjoj Crkvi svetog Đorđa služio pomen osnivaču ravnogorskog pokreta.

Draža Mihailović je posle nemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine, kao ministar vojni i odbio da prizna kapituaciju Jugoslovenske vojske i odlučio da formira pokret otpora protiv okupatora.

Ispred spomenika na Ravnoj gori

On je 11. maja 1941. sa malim jezgrom oficira i pratnjom stigao na Ravnu goru, gde je osnovao Komandu četničkih odreda Jugoslovenske vojske. Od tada je ovo mesto hodočašća svih poštovalaca i sledbenika četničkog pokreta i đenerala Draže.

Pre posete Ravnoj Gori, episkop australijsko-novozelandski Siluan boravio je i na severoistoku Srbije, u Zrenjaninu, gde je zajedno sa episkopima Nikanorom i Heruvimom služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

Vladika je u sklopu obilaska Srbije služio liturgiju i povodom svetkovine u čast Duhovskog ponedeljka – krsne slave Grada Valjeva. Takođe, na tradicionalne Svetotrojične svečanosti boravio je u Obrenovcu, gde je u sabornom hramu, a po blagoslovu administratora Eparhije valjevske episkopa šabačkog Lavrentija, načalstvovao liturgijom, uz sasluživanje svog zamenika arhimandrita Petra i sveštenoslužitelja Eparhije valjevske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here