Parlament Viktorije

Predstojeće subote, 26. novembra, održavaju se izbori za Parlament Viktorije i to je poslednji dan kada će birači širom ove države moći da daju svoj glas.

Prevremeno glasanje u Viktoriji počelo je još pre dve sedmice, a završiće se danas u kasnim popodnevnim satima, dok je zvaničnbi dan izbora sutra.

Ovi izbori ostaće upamćeni kao najveći državni izbori održani u istoriji Viktorije, sa 4,4 miliona građana upisanih u birački spisak.

– Svim korisnicima usluge VoterAlert koji još nisu glasali poslaćemo podsetnik da to učine pre 18 časova u subotu – rekao je predsednik Izborne komisije Viktorije Vorik Gejtli.

On je takođe istakao da na sajtu www.vec.vic.gov.au, u odeljku za pronalaženje biračkih mesta (Voting Centre Locator), građani mogu naći najbliži centar za glasanje.

Uz to, Gejtli je dao i koristan savet glasačima, da ukoliko žele da izbegnu gužvu na biralištima, obave svoju dužnost sredinom popodneva.

– Pravo na glasanje je jedan od stubova naše demokratije i podstičem svakog od vas da iskoristite to pravo i da budete ponosni na njega. Kada dođete na biračko mesto, sledite uputstva na glasačkom listiću kako biste pravilno glasali, a ukoliko vam je potrebna pomoć da biste ispravno glasali, zatražite je od naših službenika na biralištima – rekao je Gejtli.

On je podsetio da će na sam dan održavanja izbora biti otvoreno 1.670 biračkih mesta, čije se adrese mogu pronaći na vebsajtu VEC-a.

Gejtli je takođe naglasio da ove godine u Viktoriji ima rekordan broj nominovanih kandidata za Parlament – ukupno 1194 – od kojih 454 za Gornji dom, a 740 za Donji dom.

Glasači koji su slepi ili slabovidi, kao i glasači koji imaju fizički invaliditet i potrebna im je pomoć da bi glasali, mogu da iskoriste telefonsku pomoć za glasanje sve do subote, 26. novembra, u 18.00 časova.

Više informacija o glasanju putem telefona možete proćete na www.vec.vic.gov.au.

Za većinu potrebno 45 poslanika

Na sutrašnjim izborima biraće se poslanici za svih 88 sedišta u Donjem domu Parlamenta, kao i svih 40 u Gornjem domu.

Za većinu i samim tim za formiranje vlade strankama je potrebno 45 poslaničkih mandata u Donjem domu.

U aktuelnoj vladi Laburistička partija ima 55 poslanika, što znači da će liberalno-nacionalnoj koaliciji biti potrebno da odbrani sva sadašnja mesta, ali i da preuzme čak 18 izbornih jedinica.

Treća stranka u sadašnjem sazivu su Zeleni, koji imaju tri mandata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here