pixabay.com

Regionalna informativna agencija JUGpress došla je do saznanja da je u proizvodnom pogonu firme “Braća Apostolović” u okolini Leskovca, došlo do incidenta.

Naime, jedan od vlasnika firme, Boban Apostolović, letvom je pretukao Vladu Đokića, radnika u ovom preduzeću.

Kako su nam rekli sam oštećeni, kao i njegovi ukućani, ovo nije prvi put da je Boban Apostolović nasilan prema radnicima. Pre dve godine je samog Vladu Đokića hvatao za vrat, a udario je i soabraćajca i da o svemu tome postoje prijave u Policijskoj upravi Leskovac.

Na pitanja koja smo poslali Bobanu Apostoloviću, nismo dobili odgovor, tj., njegov advokat je rekao da ne žele da daju bilo kakve izjave JUGpress-u povodom incidenta.

Da li leskovački radnici dobijaju i batine na poslu od vlasnika firme u kojoj rade?

Pomenuti Apostolović je prijavljen policiji da je tukao radnika i jurio ga letvom u toku radnog vremena, a kako nam je rekao advokat, čeka se “da policija uradi svoj posao”. To smo dobili kao odgovor na naš mejl da nam je potrebna i njegova izjava da bi se čule obe strane.

U policiji nam je rečeno da su izjave uzete od Apostolovića i od Vlade Đokića koji ga optužuje da ga je tukao, i potvrdili da se incident zaista dogodio.

Precizan odgovor na pitanje kakav se incident desio u proizvodnom pogonu firme “Braća Apostolović” u selu Palikuća trebalo bi da daju policija i tužilaštvo. Tako bar kaže zakon, i po onome što nam je odgovorio advokat Apostolović, i strana za koju se sumnja da je izvršila nasilje.

Inače, vrlo simptomatično je da je mladić Vlada Đokić, koji je prijavio “gazdu” za nasilje, dva puta vraćan iz policije kada je otišao u zakazani termin da da izjavu jer “inspektorka nije tu”.

Iz Osnovnog tužilaštva nam je prosleđeno sledeće saopštenje:

“Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu, od strane PU Leskovac dostavljeni su spisi predmeta povodom prijave A.B. iz Palikuće i V.Đ. iz Kukulovca, događaja koji se odigrao dana 18.10.2021.godine u krugu preduzeća 4M u Palikući. Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu, će nakon prikupljanja svih potrebnih podataka, doneti odgovarajuću odluku.

Vlada Đokić

Jurio ga letvom

Vlada Đokić, star 23 godine, radi šest godina u firmi “4M Braća Apostolović”.

“Pre nedelju dana mi je gazda dao kola da odvezem kući. Kolege su odvezle kola kući i rekao je da rasturimo amortizere i da prodamo, zatim da rasturim motor da stave kako bi ubacili na viljuškar. U subotu me je Boban zvao i rekao “nemoj da diraš motor”, pošto se ljuti Jovica, mehaničar, brat od strica, i neće da namešta motor ako ga ti skidaš. Rekao sam “dobro”, ali ja sam amortizere skinuo i mogu da dovezem kola, pošto smo mi morali od motora da skinemo delove da bi smo izvadili motor. On je onda rekao “ne diraj ništa više, dovezi auto kod Jovice”. Ja sam to i učinio, bila je nedelja, pozvao sam šlep-službu, imam svedoka za to, on je odvezao kola, platio sam 2.000 šlep službi. To se desilo u ponedeljak oko pola dva, on me je namerno pozvao napolje da bi me tukao. Ja sam izašao, što su pojedini radnici iz firme videli, svi su izašli da vide o čemu se radi. On me je dvaput udario pesnicom i rekao gde su delovi, ja sam rekao auto je tu, mi smo morali to da skinemo i to se vraća. Delovi su kući kod mene, kombi mi je pokvaren, ali ću dovesti delove. On je počeo da me psuje, krenuo je da me bije, ja sam krenuo da idem, zastao sam, mislio sam da neće da me udari. Onda me je dvaput udario pesnicom, ja sam pao, ustao i počeo da bežim. On je išao za mnom, uzeo neku motku koja je bila pored portirnice, srećom samo me je malo zakačio, a ja sam pobegao u kukuruz. Nisam mogao da uradim ništa drugo, osim da pozovem policiju i oca da dođu. Kad je otac došao, bila je tu prisutna i policija, on je krenuo i na oca da ga bije. Policija ga je odgurnula da se ne stvori veći incident i rekli su svi kod inspektora da se javite.”

Šta su radili ostali radnici?

“Radnici su samo gledali, niko nije smeo da priđe. On me je jurio možda kilometar.”

Da li je to prvi put da on nekoga maltretira ?

“Nije prvi put. Pre dve godine me je hvatao za gušu, ali to tada nismo prijavili. Mislio sam da će se povući, ja sam hteo da ostanem da radim. Više puta su otac i majka bili kod njega u kancelariji, izvinjavao se da je pogrešio… Pre nekog vremena je pretukao glavnog šefa.”

Da li postoji video nadzor u firmi?

“Postoji. I nedavno je namešten nov video nadzor, menjane su kamere.”

Da li to znači da postoji video snimak?

“Ako ga ne obrišu, pošto sam video da su odmah zvali tog što prati kamere da uđe u portirnicu za te kamere.”

U ponedeljak, kada se sve to desilo, jesi bio kod lekara?

“Da, jer sam se onesvestio. U bolnici su mi dali infuziju i lek koji se stavlja pod jezik, pošto sam bio vidno uznemiren. Srce mi je bilo ubrzano, skočio mi je pritisak i tek sam se u bolnici malo oporavio.”

Da li veruješ da će policija nešto da uradi?

VĐ: Već su počeli da manipulišu. Rekli su ocu da dođu u osam, kad sam otišao kod inspektorke rekli su da dođem u 12. A telefon sam ostavio, niti mi je javila da treba da dođem u 12, da nije tu iz opravdanih razloga, da dođem kasnije…

Da li je taj vlasnik uredno prijavio sve radnike?

Ima radnika koji nisu prijavljeni, ima i penzionera koji rade. Od kada radim nisam obraćao pažnju na to da li je dolazila neka inspekcija. Jednom je bila inspekcija, ja nisam bio osiguran, pa nas je naterao da bežimo u kukuruz dok ne ode inspekcija, nakon čega smo se vratili…

Živko i Jadranka Đokić

Otac moli za pomoć

Živko Đokić, otac, takođe radnik u istoj firmi, moli sve iz države da ovo ispitaju do kraja.

“On radi sve i svašta u ovoj firmi. Primio me je kao čuvara, a u rešenju piše pomoćnik stolara. Tera me da radim sunđere i ako radim platiće mi više. Ni dinar mi nije platio do sada mi nije platio prevoz iako je zakonski u obavezi da to radi jer putujemo iz drugog mesta. On se iživljava, hoće da mu po celu noć rasturam krevete, da vadim sunđere, eksere, sve i svašta me tera da radim. Iživljava se, psuje žene, kamioni dolaze tovare robu, a to uopšte ne prikazuje… Bogati se na tuđoj muci. Prvi put kad sam išao kod njega što mi je dete uhvatio za gušu da ga davi, bila je i policija, izvinjavao se, govorio je kako je pogrešio, bio je nervozan. Sad kad sam ga pitao šta se desilo, rekao mi je šta ja hoću i pred policijom naleteo da i mene bije. Radnicima daje minimalac, a na ruke daje kome koliko hoće.”

Verujete li da će policija uraditi nešto po ovom slučaju?

“Sumnjam da će policija išta da uradi, jer on kaže kako ima velike veze u tužilaštvu, u SUP, sudu… Ne verujem da će u Leskovcu da se to do kraja ispita i da on snosi posledice. Čuo sam da je tukao i svoju ženu, hvalio se pred svima kako je policajca saobraćajca koji ga je zaustavio udario o kamion… Ima u SUP-u i to što je terao radnike da kradu gvožđe iz „Leminda“… I što je tukao šefa Zorana…”

Sem sina i Vi i Vaša snaja radite u toj firmi. Hoćete li da nastavite da radite tamo?

“Mi ne smemo da idemo tamo, on preti mafijom. Znači, ja mogu da odem i da me više nema. Ne znam šta će da mu padne na pamet, pare ima i može da radi šta hoće. Ne smemo da idemo na posao, razmislićemo šta ćemo da radimo. Prijavio sam ga inspektoru rada, jer od nove godine pola radnika je neprijavljeno. Inspekcija nije dolazila.”

Otišao je da zaradi parče hleba, a ne da ga neko tuče

Jadranka Đokić, majka oštećenog, zaprepašćena razvojem događaja.

“Kad sam čula uznemirila sam se, jer je ovo već drugi put kako se on ovako ponaša. Ja sam majka četvoro dece, ja sam decu čuvala da pošteno rade i zarade. Sina sam poslala, i on ima dete od dve godine, otišao je da radi da zaradi parče hleba, a ne da ga neko tuče i bije. Ovo je zločinačko ponašanje. Kad smo otišli zato što ga je hvatao za gušu, vrat mu je bio sav ukrvavljen, plakao je i izvinjavao se… Pitala sam ga kako bi se osećao da je na mom mestu, pošto on ima dvoje dece, kako bi se osećao da je moj suprug uhvatio tvog sina za gušu. Kaže ja sam pogrešio, neću više, milion puta se izvinio. Iako nije tada bilo za praštanje, ipak je ljudski praštati, takve smo osobe, svako može da pogreši. Ali, ovo već nije greška, da ti izmamiš mog sina, tamo gde nema kamera, da ga juriš kilometar, a ga udaraš pesnicama, letvom, pa šta je on, rob? Ovo je prevršilo svaku meru. Zato molilm svu javnost da se uključi, da ne mogu gazde da se iživljavaju i biju nečiju decu.”

“Ne odgovara ti kao radnik, doviđenja i zdravo i traži onog ko ti odgovara. Tamo mi radi i suprug, sad je zaposlena i snajka, šta sutra da očekujem? Da mi sina doteraju odatle u limenom sanduku? Pretio mu je mafijom. Ne bojimo se mi ni mafije ni ikog, znamo da smo iskrene i poštene duše…”

Ta firma ima dvojicu gazdi, ko ga je tukao?

“Boban.”

Vi ste stvar prijavili policiji. Da li verujete da će nešto da se reši na taj način?

Jadranka Đokić: Mislim da će nešto da se reši i da će i Beograd da se uključi. Mada, on je jak čovek i više puta je izmanipulisao, potplatio da se rade radnje… On to i kaže, ali mislim da ovog puta neće da može da radi šta hoće. On se iživljva nad radnicima, psuje žene, radnike, ne zna šta sve izgovara, još kad je ljut njegovo ponašanje je katastrofa i sramota.

Kolike su plate radnika tamo?

On ti kaže jednu platu, a drugu ti daje i non-stop treba tamo da ideš. Mom sinu je rekao 50.000, a on 50.000 nikada nije primio. A radi za dvojicu. Vuče garniture sam, a on kaže da boljeg radnika nema…

1 KOMENTAR

  1. Тако му то дође кад Титови пионири (читај криминалци) постану послодавци у тржишној економији.
    Помози Боже ако може!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime