Vlast prevodi EU zakone na srpski?

0

Neke od 90 zakona koji su na dnevnom redu prolećnog zasedanja, poslanici Skupštine Srbije ponovo listaju.

 

Tako je sa Zakonom o regionalnom razvoju, međutim, nije retka praksa ni da se neki tek usvojeni zakoni ubrzo vraćaju u skupštinsku proceduru na doradu.

Vlast tvrdi da je problem u usklađivanju evropskog i našeg zakonodavstva. Opozicija, pak, smatra da treba češće uvažavati njihove amandmane.
 

Dobri samo na papiru

Ponekad čak i najbolji zakon na papiru, pokaže neke mane u praksi. Pravnici smatraju da se zakoni ne mogu donositi stihijski.

"Druga stvar je da se vrlo često ne rade analize uticaja zakona, to jest da se ne zna unapred koliko će neki zakon koštati i da li u budžetu postoje sredstva za njegovo ispunjenje", rekao je Vladimir Todorić iz Pravnog foruma.

U parlamentu razmišljaju o poboljšanju rada odbora i uvođenju posebnog tela koje bi ubrzalo proceduru za donošenje zakona iz evropske agende.

"Želim da vas podsetim da je Slovenija u vreme tranzicije pet puta menjala Ustav. Dakle, nemoguće je izvršiti kompletnu transformaciju društva u jednom koraku.

 

Neću da kažem da se nekad neki zakon ne vrati i zbog nekog lošeg rešenja, ali hoću da kažem da je ovaj proces neminovan", objašnjava Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe "Za Evropsku Srbiju".

Opozicija tvrdi da mnogi korisni amandmani propadaju jer vlast neće da ih usvoji samo zato što ih predlažu politički protivnici.

"Jedan od najboljih primera je bio Zakon o katastru. U oko petnaest članova tog zakona rok za žalbu bio je određen na osam dana, iako smo mi, s obzirom na materiju, govorili da je to kratak rok i da ga treba produžiti na 15 dana. Nisu usvojili naše amandmane", smatra Dragan Todorović iz SRS.

Lider Nove Srbije, Velimir Ilić tvrdi da je problem u tome što su zakoni samo prepisani iz evropskog zakonodavstva.

"Zakonopisac uzme zakon iz neke zemlje i jednostavno ga plasira i u Parlamentu obrazloži kao zakone EU, odnosno kao vrlo važne zakone koje moramo usvojiti, i kada ih usvojimo onda nema gradnje. Evo sve je stalo, nema realizacije, nismo rešili pitanje zemljišta, ne možemo da dobijemo građevinske dozvole i onda kažemo da moramo menjati zakon ili doneti neke podzakonske akte", ističe Ilić.

"Ja vam garantujem da se nijedan zakon ne prepisuje, pa šalje u Skupštinu. To nije ozbiljna primedba. Mogu da kažem da bi generalno možda trebalo da bude više sluha za primedbe opozicije. Čini mi se da nekada prosto činjenica da nešto dolazi od opozicije nama vezuje ruke da to prihvatimo, ali nadam se da će se to u budućnosti menjati", rekao je Vlajko Senić iz G17 plus.

 

Neće amandmane opozicije

 

Nebojša Ranđelović iz LDP-a kaže da ta stranka ne podnosi amandmane da bi opstruirala rad skupštine i što duže govorila u plenarnom zasedanju, već podnosi samo nužne amandmane.

"Mi zaista pišemo nužne amandmane kojima je cilj poboljšanje zakona, ali nekad zbog inertnosti vladajuće koalicije i zbog nedostatka dobre volje ti amandmani nisu usvojeni. To je jedan razlog što se posle zakoni vraćaju i što moramo, kroz izmene i dopune, da ih dorađujemo i preprevljamo", rekao je Ranđelović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here