Vlast se zanosi ako misli da za Kosovo postoji konačno rešenje

0

A. Čukić
Momčilo Trajković: Oni koji hoće konačno da reše problem Kosova rade na štetu Srbiji
 

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne zna ključne stvari o Kosovu, a jedna od njih je da ne postoji konačno rešenje pitanja Kosova, već samo njegovo rešavanje, kaže za Glas Amerike Momčilo Trajković, jedan od osnivača Srpskog nacionalnog foruma.

Trajković smatra da oni koji trenutno hoće da konačno reše problem Kosova, rade na štetu državnih i nacionalnih interesa Srbije i Srba na Kosovu.

Srpski nacionalni forum, čiji ste vi jedan od osnivača, zatražio je prijem kod predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, da bi, kako ste naveli, dali doprinos u kreiranju konačnog rešenja statusa Kosova. Jeste li dobili odgovor?

– Odgovor nije još stigao. Još je rano, jer smo pre dva-tri dana poslali pismo, ali očekujemo odgovor, jer smatramo da je trenutak vrlo ozbiljan, a uzimajući u obzir najavu predsednika Republike, da želi da konsultuje sve relevantne snage, mi smatramo da neće zaobići nas sa Kosova i Metohije, koji ovde živimo i koji želimo da učestvujemo i da damo doprinos u kreiranju te politike.

Šta to predsednik Srbije ne zna, što biste mu vi rekli ili savetovali?

-Pa, sigurno da ne zna sve i plašim se da ne zna ključne stvari. U samoj njegovoj najavi da će doneti platformu o konačnom rešenju pitanja Kosova i Metohije, vidi se da u stvari, nije baš najbolji poznavalac situacije na Kosovu i Metohiji. Za nas ne postoji konačno rešenje. Oni koji se zanose da konačno reše problem Kosova, oni rade na štetu državnih i nacionalnih interesa. Mi smatramo da je za to potreban proces i da će se kroz proces to pitanje moći ustvari rešavati. Predsednik, a očigledno i srpska politika, do sada su očigledno pokazali da znaju šta neće, ali ne znaju šta hoće. Mi želimo da porazgovaramo sa njima o tome šta ustvari hoćemo. Mi nećemo nezavisnu državu Kosovo, mi želimo da Kosovo bude u okviru Republike Srbije, ali kako i na koji način? Onako, kako je bilo pre nekoliko godina ili deceniju? Tako očigledno da danas više ne može. Šta je to i na koji način želimo da rešavamo to pitanje, o tome želimo da razgovaramo sa predsednikom.

Zašto Srbija ne zna šta će sa Kosovom?

-Zato što nema nacionalnu strategiju, nacionalnu državnu strategiju. To ni danas nema, čim predsednik tek sada najavljuje ozbiljnu državnu strategiju da konačno reši problem Kosova. To govori da Srbija do sada nije imala strategiju. Ja sam svedok toga da Srbija nema strategiju i zato ostajem pri onome da Srbija zna šta neće, a ne zna šta hoće i to je ključni problem. Činjenica da se svake godine piše projekat, činjenica da se još uvek nisu na jednom projektu okupile sve nacionalne i političke snage, činjenica da je srpsko nacionalno biće na Kosovu i Metohiji, razbijeno na paramparčad, činjenica da niko ne teži da ga okupi, činjenica da grupa intelektualaca želi u stvari da to uradi i da bolje vidi nego što vide oni koji tamo rešavaju problem, u stvari govori da je pojava Srpskog nacionalnog foruma i naš zahtev za prijem kod predsednika i te kako potreban".

A što ste do sada ćutali? Gde je do sada bila ta srpska intelektualna elita, ti intelektualci, ti političari sa iskustvom?

– Mislim da se nije ćutalo. Bilo je pokušaja, ali je veliki pritisak i strah. Gde je danas naša inteligencija? Možete da zamislite da Prištinski univerzitet u Mitrovici, sa ogromnom intelektualnom i kulturnom elitom, nema ga nigde i nijednog momenta se nije našao da učestvuje u procesima u donošenju raznih odluka. Niko ih ne pita.

Zašto?

– Zato što sistem ne želi. Sistem je ugušio kreativne snage, intelektualne snage. Ja imam običaj u poslednje vreme da kažem, da je ovaj sistem i ova politika, na scenu dovela politički i intelektualni polusvet, koji danas vodi glavnu ulogu, a njihov zadatak je, ne da kreativno misle i predlažu onima koji rešavaju našu sudbinu, kako i na koji način da se to pitanje reši, nego da jednostavno slušaju i da budu daljinski upravljač preko koga će se implementirati politika, koja očigledno, do sada nema rezultata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da narod ne mora da zna baš svaki detalj o razgovorima između Beograda i Prištine. Šta kažete na to i šta očekujete od nastavka dijaloga u Briselu?

– Pa mislim da premijer Vučić greši. Narod mora da zna sve, mora da zna suštinu, a on ne zna ništa. Dakle, on ne zna ni sitnice, ne zna ni suštinu. On ne zna suštinu Briselskog sporazuma. I šta…sada kao jaganjci na klanje?! Čekamo i vidimo da svi idemo prema ćorsokaku i sada mi treba da čekamo da nam neko iz Beograda da neke informacije, neke sitnice, preko nekog polusveta koji ovde dolazi, prolazi i vraća se nazad, nestaje, bez ikakve odgovornosti.

Ja mislim da je transparentnost u vođenju srpske nacionalne i državne politike, pogotovu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, prvo pitanje, i u jednom takvom vođenju politike, mi koji ovde živimo, možemo i da razumemo težak problem u kome se danas nalazi Srbija. Dakle, mi moramo da razumemo Srbiju i da poklopimo naše interese, interese Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i interese naše države. Nas ne interesuje rešenje u kome ćemo mi nestati kao narod, da bi se rešilo nekakvo srpsko pitanje. Nas interesuje rešenje, u kome ćemo mi ostati da ovde živimo i u kome ćemo da budemo stub Srbije, a da bi bili stub Srbije, Srbija mora da nam pomogne da stvorimo jednu autentičnu srpsku kosovskometohijsku politiku, koja će biti u funkciji srpskih nacionalnih i državnih interesa i to je ono što je najspornije i to je ono što nas izaziva da postavimo jedno važno pitanje: Da li istim jezikom govorimo mi, Srbi sa Kosova i Metohije i beogradska politika?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here