Vlasti u Prištini prodaju srpsku imovinu

0

 

Prema podacima Privredne komore Beograda, srpska preduzeća imaju 1.358 objekata na Kosovu i Metohiji, PTT ima 130, Železnica 55, EPS 18, Srbijašume 45 objekata.

 

Imovinu tih preduzeća, koja se procenjuje na najmanje milijardu i po dolara, Kosovska poverilačka agencija rasprodaje bez saglasnosti i znanja njenih vlasnika.

Još u vreme bivše SFRJ, Kosovo i Metohija bilo je najnerazvijeniji deo zemlje. U to područje, decenijama se ulagalo preko raznih fondova, samo je Fond za razvoj nerazvijenih uložio više od 17 milijardi dolara, od čega je, Srbija, izdvojila čak trećinu.

 

Na osnovu toga, stručnjaci procenjuju da potraživanja Srbije iznose najmanje 5,5 milijardi dolara, ne računajući objekte i zemljište prognanih, čija se vrednost procenjuje na najmanje četiri milijarde dolara.

 

Profesor dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže da je Srbija preuzela kosmetski spoljni dug u iznosu od 1,1 milijarde dolara i da je na njegovo servisiranje potrošila više od 350 miliona dolara.

 

Prema njegovom mišljenju, potraživanja Srbije prema Kosmetu iznose najmanje 12,5 milijardi dolara.

 

Jedan od većih privrednih giganta "Feronikl" u Glogovcu, do 1999. godine upošljavao je 2.800 radnika srpske i albanske nacionalnosti.

 

"Procenjeno je da je vrednost opreme u ‘Feroniklu’ i repromaterijala i gotovih proizvoda bila 70 miliona dolara. Od privatizacije nijedan Srbin nije ostvario pravo na akcije u iznosu od 20 odsto, koja im je po osnovu privatizacije pripadala", kaže Oliver Ivanović, nekadašnji rukovodilac "Feronikla".

 

Ispod granice siromaštva živi 35 odsto stanovništva

 

 

 

Područje Kosmeta i danas je jedno od ekonomski najsiromašnijih područja u Evropi. Ispod granice siromaštva živi 35 odsto stanovništva, a 10 odsto ekstremno siromašno.

 

Dugotrajna društveno-politička nestabilnost ostavila je za sobom oronula preduzeća, visok stepen nezaposlenosti i neadekvatno obrazovanje.

 

"Po podacima iz 1998. godine, imali smo 509 društvenih preduzeća u kojima je radilo 77.735 radnika. Danas, kada je privreda uništena, imamo tešku situaciju, idemo na razvoj malih i srednjih preduzeća", rekao je načelnik Odeljenja za privredu Ministarstva za KiM Veselin Kočanović.

 

Ignorišući napore Srbije da se oživi privreda u Pokrajini, međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt nedavno je izjavio da Srbija neće još dugo moći da finansira Srbe na Kosmetu.

 

"Vlada Srbije aktivno će podržavati preostale Srbe na Kosovu, a samim tim i finansirati sve institucije koje funkcionišu na Kosovu, za to ne treba da brine gospodin Fejt", istakao je pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Dragan Petković.

 

Podsetimo, od 1,1 milion hektara kosmetske zemlje, u katastarskom vlasništvu Srba i dalje je 641.000 hektara, to jest 59 odsto ukupnog zemljišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here