EPA/Facundo Arrizabalaga
Džulijan Asanž

Vodeći mediji iz SAD, Velike Britanije i Evrope pozvali su danas na obustavljanje sudskog postupka koji se u SAD vodi protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, sa kojim su sarađivali u prošlosti.

“Ova optužnica predstavlja opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman SAD i slobodu štampe”, naveli su u otvorenom pismu urednici i izdavači Gardijana, Njujork Tajmsa, Monda, Špigla i El Paisa, prenosi Rojters.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijuniranje, objavljivanje poverljivih američkih vojnih spisa i diplomatskih depeša.

Asanžove pristalice ističu da je on borac protiv establišmenta koji je žrtvovan. jer je razotkrio zločine SAD, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku.

U ponedeljak se navršilo 12 godina otkako je Vikiliks objavio više od 250.000 dokumenata, koje je Asanž dobio od nekadašnjeg vojnika SAD Čelsi Mening.

Dokumenti su razotkrili korupciju, diplomatske skandale i špijunske poslove SAD na međunarodnom nivou.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu pre nego što ga je britanska policija uhapsila 2019. godine zbog kršenja uslova kaucije.

Nalazi se u zatvoru u Londonu, dok se odlučuje o njegovom izručenja.

Ako ga Britanija bude izručila SAD, preti mu kazna do 175 godina u američkom zatvoru maksimalne bezbednosti.

2 COMMENTS

  1. Ko li jim je to naredio, da mi je samo znati!Oni se sigurno nisu sami setili, neko bi da opere ruke zbog 20 godina maltretiranja!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here