Turistička organizacija Sokobanja
Bovansko jezero nadomak Sokobanje

Zbog fantastičnog vazduha, najstarije srpsko lečilište Sokobanja ima titulu (Zeleno srce Srbije) i Nušićevu krilaticu (“Sokobanja – Soko grad, dođeš star, odeš mlad”), ali i ljubazne meštane i magične atrakcije poput isceliteljskih Bogovih vrata i Bogorodice u steni. Međutim, mnogi ne znaju za njeno Bovansko jezero, najjači razlog zbog kojeg turisti leti dolaze u ovaj kraj Srbije, a meštani ne žale ako ne odu na more.

Nastalo 1977. godine u Bovanskoj klisuri pregrađivanjem reke Moravice između Sokobanje i Aleksinca, Bovansko jezero predstavlja pravi raj za ribolovce, a privlači i veliki broj kupača u letnjim mesecima. Dugačko je osam kilometara, najdublje je 50 metara kod brane i ima nekoliko uređenih plaža.

Pogled s plaže na planinu

Za pravo uživanje na vodi, na plaži u blizini sela Bovan mogu se iznajmiti pedaline i čamci, a turiste mahom oduševljava pogled na obližnju planinu Bukovik, koja jednim delom čini obalu jezera. Spada u jedno od najbogatijih srpskih jezera plemenitim vrstama ribe, poznato i po jedriličarskim regatama koje se povremeno održavaju u prolećnim i jesenjim mesecima.

PONOS OZRENA: Vodopad Velika Ripaljka

– Posetite vodenu oazu koja je sa svih strana okružena šumom i zelenilom i uživajte u divnom pogledu na planine Bukovik i Rtanj. Posetioci tokom šetnji obeleženim planinarskim stazama, mogu sresti i neku divlju životinju poput srne, zeca i lisice, a prvog vikenda u oktobru sa stručnim vodičem mogu posmatrati ptice, ali i druge biljne i životinjske vrste koje nastanjuju jezero i okolinu – ističu u Turističkoj organizaciji Sokobanje.

Tvrđava iz 6. veka: Ostavlja bez daha pogled sa Sokolca

Jezero je smešteno u Bovanskoj klisuri, suženom delu doline reke Moravice. U manjem proširenju klisure nalazi se selo Bovan i ostaci Bovanskog grada za koji se pretpostavlja da je nastao još u ranom srednjem veku na temeljima rimskog kastruma Praesidium Pompei. U kraju postoji još jedno jezero, ali malo i prirodno, zvano Vrmljansko. Smešteno u podnožju planine Rtanj, pogodno je za izlete, ribolov i rekreaciju.

Turski amam u centru grada

Pored njega prolazi obeležena kružna planinarska staza čije je početno i završno odredište rimsko utvrđenje Vrmljanski (Latin) grad u središtu sela Vrmlja, izgrađenog na temeljima naselja iz 3. veka. U selu treba videti Crkvu svete Trojice i Božji hram iz 19. veka, etno-muzej s narodnim nošnjama, grnčarijom i alatom, a meštane pitati za restoran s najboljom pastrmkom.

Za porodično opuštanje, ali još više za zabavu, u sokobanjskom kraju postoji akva park Podina s mnomamljivih vodenih sadržaja, koji garantuju celodnevnu zabavu i rekreaciju za sve uzraste. Oko četiri bazena su zelene površine s ležaljkama za sunčanje i suncobranima, a osim frižidera sa sladoledima, u centru vodene oaze je bar-šank sa pićem tako da su svi gosti namireni.

Uživanje: Vrmdžansko jezero

Brčkanje u Miloševoj kadi

Na manje od 10 minuta vožnje od jezera nalazi se čuvena Sokobanja, poznata po raskošnoj prirodi, vazduhu bogatom kiseonikom i termalno-mineralnim i blago radioaktivnim vodama. Za sokobanjski vazduh naučno je dokazano da je blagotvoran za obolele od plućnih bolesti zbog idealne nadmorske visine (400 m) i okolnih planina Rtanj i Ozren. Zahvaljujući neponovljivoj prirodi, osim jezerima, Sokobanja obiluje parkovima i izletištima.

U velelepom banjskom parku se nalazi čuveni turski amam, izgrađen u 15. veku na temeljima rimskih termi, u kojem posetioci mogu uživati u bazenima s termalnom vodom ili u originalnoj Miloševoj kadi, te probati razne masaže i kozmetičke tretmane. Tik pored centra nalazi se park Banjica, fantastično mesto za šetnju i odmor mozga. Kroz njega se dolazi do nekoliko plaža na Moravici, a preko mostića do planinskih staza i puteva koji vode do Sokolca, izletišta Lepterija, prirodnog fenomena Bogorodica u steni o kojoj su “Vesti” nekoliko puta pisale…

Na Ozrenu obavezno potražite vodopade Mala i Velika Ripaljka, kao i Ozrensku pećinu, a vredno za traženje je i Sesalačka pećina kroz koju teče reka ponornica. Možda je ovo leto idealna prilika da proverite zašto veliki broj gostiju tvrdi da se osećaju podmlađeno nakon boravka u Sokobanji, “nekako svežije i s više energije, a da su im zdravstvene tegobe manje ili potpuno nestale”.

Kako stići

Koordinate Bovanskog jezera:
43°38’46” SGŽ; 21°42’28” IGD Sokobanja – granični prelazi iz
Bugarske: Vrška čuka – 80 km,
Gradina 160 km
Horgoš – Sokobanja 427 km
Aerodrom “Car Konstantin” (Niš) – Sokobanja 58 km
Sokobanja – Bovansko jezero 10 km, Akva park “Podina” 1,5 km, Soko grad 2 km, Ozren 5 km, Bukovik 12 km, Sesalačka pećina 19 km, Vrmljansko jezero 15 km, Crkva Uspenja Bogorodice i Bogova vrata po 15 km

Cena smeštaja

U Sokobanji postoji šest objekata hotelskog tipa (1 do 4 zvezdice), čije se cene smeštaja kreću od 3.000 do 10.000 dinara (25,6-85 evra) po osobi dnevno, u zavisnosti od vrste usluge, kategorije hotela i dodatnih sadržaja. Cene privatnog smeštaja u sobama sa kupatilom kreću se od 600 do 800 dinara (5-7 evra) po osobi dnevno, dok najam studija i apartmana košta dnevno između 1.600 i 3.000 dinara (13,5- 25,6 evra), zavisno od broja kreveta u njima. Ishrana u restoranima na bazi punog pansiona kreće se od 1.000 do 1.150 dinara (8,5-9,8 evra) po osobi Misteriozni Rtanj Legenda o ugašenom vulkanu, vatrene lopte, jame, pećine, strmi vrhovi, priče o vanzemaljcima i drugi misterije na Rtnju privlače veliki broj planinara, naučnika, ali i lovaca na blago. Poseban izazov je uspon na vrh Žiljak (1.560 m), sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.

Legenda o lekovitosti vode

“Nekada u vremena davna, silan velmoža, gospodar Sokograda, jahaše kotlinom. Odjednom se smrači nebo nad Ozrenom, sevnu munja sa Oštre čuke, pa grunu grom i zadrhta zemlja sve do Žiljka na Rtnju. Poskoči uplašeni hat, jahač pade i izgubi svest. Kada se gospodar Sokograda osvesti, učini mu se da su mu sve kosti polomljene. Nije mogao na noge da se osloni. Ležao je tako i čekao smrt. Iznenada začu klokot vodenog ključa. Polako se pridiže, da se bar žedan od sveta ne rastavi. Kad velmoža prvi gutljaj vode sa dotle nepoznatog vrela popi, u glavi mu se namah sve razbistri. Kad desnicu ruku u vodu stavi, snaga u njoj ožive. Kad to gospodar tvrdog Sokograda vide, onako u odelu gospodskome, okupa se u kladencu, ozdravi odmah, pa se orno vrati u grad. Odmah naredi da se kuća nad izvorom digne. Proču se glas o vodi isceliteljici na sve četiri strane sveta. Sa svih strana navale oni što im duša u nosu bejaše, da na ključu vode vidarice melem svojim boljkama potraže. Ozdraviše mnogi od vode u kotlini među Ozrenom i Rtnjom. Oni što su najviše bolni bili tu i domove podigoše”.

 

Zabava u akva parku

Vodeni kompleks Podine izgrađen je na površini od dva hektara i može da primi oko 2.500 posetilaca. Sadrži poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, rekreativni bazen sa vodenim pečurkama, bazen sa tri tobogana i dečji bazen sa vodenim atrakcijama i rekvizitima za igru (oktopod tobogan, kobra tobogan, vodeni toranj, delfini, žirafa, prskalice). Temperatura vode kreće se od 24 do 26 CO, dok dečiji bazen ima sistem solarnog dogrevanja vode.

BOGORODICA SA ISUSOM: Usek u steni čudesno stvorila priroda, ima isceliteljske moći

Moćna Bogova vrata

Na planini Krstatac, u selu Milušinac, nalazi se speleološki fenomen, jedinstveni prozorac Bogova vrata. Veruje se da ima isceliteljske moći, da će se onaj ko boluje od teške bolesti izlečiti prolaskom kroz vrata. U blizini se nalazi Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk.

Sesalačka pećina

Garant večne ljubavi

Na Ozrenu potražite “kamen ljubavi” gde su se, po legendi, voleli Hajduk Veljko i Čučuk Stana. Veruje se da je večna ljubav “zagarantovana” zaljubljenima koji se poljube na ovom kamenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here