Foto: Promo

Na TikTok aplikaciji trenutno je aktuelan izazov pod nazivom Blackout challenge (scarifing, the choking game), novi izazov onesvešćivanja gušenjem. Taj izazov postoji još od ranije i javljao se pod različitm imenima kao “Izazov onsvešćivanja” (“Passout challenge”), “Igra davljenja” (“The Game of Choking“) ili “Brzinsko sanjanje” (“Speed dreaming”).

Ovaj izazov podrazumeva snimanje video klipa dok se osoba guši kaišem sve dok ne padne u nesvest. Do sada je odneo 3 života dece uzrasta od 9 i 10 godina, navodi psiholog Marija Šutulović, savetnik predsednika IPO za prevenciju porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Prošle nedelje 10-ogodišnja devojčica iz Palerma smrtno nastradala u tzv. “igri gušenja”, stežući kaiš od bade mantila oko svoga vrata. Slična nesreća dogodila se u ponedeljak 9-ogodišnjem dečaku na Trinidadu. U Srbiji je juče uveče vešanjem u sobi stradao dečak od 10 godina iz Srbije. Vešao se u svojoj sobi dok su roditelji bili u prodavnici.

Sumanut izazov koji kruži funkcioniše tako što korisnici izazivaju jedni druge da guše sami sebe dok se ne onesveste. Korisnici TikTok-a upozoreni su od strane medicinskih stručnjaka da ne učestvuju u ovome zbog ozbiljnih posledica koje može izazvati gušenje, kao što je izostanak kiseonika iz mozga i oštećenje mozga, sve do letalnih posledica – smrti.

Takođe, i TikTok, apeluje na korisnke da prestanu da izvode ovaj izazov, kao i da ga šire po toj mreži i izazivaju druge.

TikTok je pozvao sve korisnike da prijave slučajeve Blackout izazova, bilo da ih samo vide ili da njih neko izazove, tako što će kliknuti na belu strelicu koja se nalazi sa desne strane videa, i potom kliknu na “Prijavi” (“Report”).

Ovakvi slučajevi se prijavlju klikom na kategoriju “Samoubistvo, samopovređivanje ili opasno ponašanje” (“Suicde, Self-harm and dangerous acts”).

Štulović savetuje roditelje da vode računa o tome šta deca rade na internetu, sa kime se dopisuju, koliko vremena provode na internetu i koje su im aplikacije dostupne, kao i sadržaji koje posećuju. Tako ćete spasiti život svom detetu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here