EPA/Koca Sulejmanović

Vojni aerodrom “Batajnica” ubuduće će nositi ime “Pukovnik – pilot Milenko Pavlović”, po heroju odbane od NATO agresije  1999, nekadašnjem komandantu 204. lovačkog puka koji je poginuo 4, maja te godine tako što je poleteo u susret nadmoćnijem neprijatelju umesto svog mlađeg kolega.

Odluku o preimenovanju aerodroma doneo je general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije 6. juna.

Ovu informaciju prvi je preneo portal Tango six.

Pukovnik Pavlović je poginuo iznad rodnog Valjeva u Migu-29, u borbi sa NATO avijacijom.

Tadašnja 204. lovačka eskadrila raspolagala je sa 14 Migova 29, a kada je stiglo naređenje da se krene u susret neprijatelju Pavlović je iz kokpita izvukao mlađeg kolegu uz čuvene reči: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

Sve do poslednjeg trenutka je bio u radio vezi sa operativnim centrom i ta komunikacija govori o njegovoj nestvarnoj hrabrosti.

Kada su ga pitali da li je uočio neprijateljske avione, pukovnik je staloženo odgovorio: “Vidim ih, ali vide i oni mene”.

Zatim je zavladao tajac, a samo nekoliko sekunde pre nego što će biti oboren i nestati sa radara izgovorio je: “Imaju me”.

Pukovnik Pavlović je odlikovan Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Ulica u Batajnici koja od centra tog mesta vodi do aerodroma takođe nosi ime pilota Milenka Pavlovića, a i jedan avion VS Mig-29 evidencijskog broja 18351 nazvan po njemu.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here