commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski borbeni avion Su-34 (Foto: Ilustracija)

Vojska Estonije saopštila je da je ruski borbeni avion „Suhoj Su-34“ u ponedeljak uveče na kratko narušio estonski vazdušni prostor.

Avion je, kako se navodi, proveo manje od minuta u vazdušnom prostoru Estonije, u blizini ostrva Vajndlo, u Baltičkom moru.

Vojska Estonije saopštila je da let „Su-34“ nije bio prijavljen i da pilot nije održavao radio vezu sa estonskom kontrolom letenja.

Vajdlo se nalazi u blizini koridora kojim ruski avioni lete iz područja Sankt Peterburga do Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku između Poljske i Litvanije.

Vojska Estonije tvrdi da se radi o drugom ruskom narušavanju estonskog vazdušnog prostora ove godine. Ruski ambasador u Talinu je zbog tog incidenta pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Estonije, javlja AP.

Moskva je negirala optužbe o narušavanju estonskog vazdušnog prostora. U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je borbeni avion obavljao redovan let po usaglašenoj ruti ka regionu Kalinjingrada iznad neutralnih voda u Baltičkom moru.

„Posada ruskog borbenog aviona neprestano je održavala komunikaciju, uključujući i estonsku kontrolu leta“, ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane dodaje da je avion obavio let u skladu sa međunarodnim regulativama upotrebe vazdušnog prostora, a da, pritom, nije narušio granicu bilo koje države i da to može potvrditi i oprema za praćenje.

1 KOMENTAR

  1. E da je ovo istina,koliko vam je puta ruski avion narušio vazdušni prostor,ta ostali biste bez vazduha,već bi do sada pocr,kali gušeći se.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime