commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski borbeni avion Su-34 (Foto: Arhiva)

Vojska Estonije saopštila je da je ruski borbeni avion “Suhoj Su-34” u ponedeljak uveče na kratko narušio estonski vazdušni prostor.

Avion je, kako se navodi, proveo manje od minuta u vazdušnom prostoru Estonije, u blizini ostrva Vajndlo, u Baltičkom moru.

Vojska Estonije saopštila je da let “Su-34” nije bio prijavljen i da pilot nije održavao radio vezu sa estonskom kontrolom letenja.

Vajdlo se nalazi u blizini koridora kojim ruski avioni lete iz područja Sankt Peterburga do Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku između Poljske i Litvanije.

Vojska Estonije tvrdi da se radi o drugom ruskom narušavanju estonskog vazdušnog prostora ove godine. Ruski ambasador u Talinu je zbog tog incidenta pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Estonije, javlja AP.

Moskva je negirala optužbe o narušavanju estonskog vazdušnog prostora. U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je borbeni avion obavljao redovan let po usaglašenoj ruti ka regionu Kalinjingrada iznad neutralnih voda u Baltičkom moru.

“Posada ruskog borbenog aviona neprestano je održavala komunikaciju, uključujući i estonsku kontrolu leta”, ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane dodaje da je avion obavio let u skladu sa međunarodnim regulativama upotrebe vazdušnog prostora, a da, pritom, nije narušio granicu bilo koje države i da to može potvrditi i oprema za praćenje.

1 COMMENT

  1. E da je ovo istina,koliko vam je puta ruski avion narušio vazdušni prostor,ta ostali biste bez vazduha,već bi do sada pocr,kali gušeći se.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here