EPA-EFE
Vojska Južne Koreje (Foto: Arhiva)

Južnokorejske i američke trupe izvode ove nedelje vežbe bojevom municijom kako bi pojačale kapacitete da odgovore na potencijalan “napad u stilu Hamasa” iz Severne Koreje, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

Ove dve zemlje redovno održavaju vežbe, ali ovonedeljne vežbe usledile su nakon što je napad palestinske militantne grupe 7. oktobra na Izrael pokrenuo bezbednosni alarm u Južnoj Koreji, koja sa Severnom Korejom ima najutvrđeniju granicu na svetu, navodi AP.

Agencija dodaje da eksperti ukazuju da severnokorejska dalekometna artiljerija može da ispali oko 16.000 metaka za sat vremena u slučaju konflikta, što predstavlja ozbiljnu pretnju za Seul, koji se nalazi na svega 50-ak kilometara od granice sa Severnom Korejom.

U trodnevnim vežbama koje su počele u sredu učestvuje 5.400 južnokorejskih i američkih vojnika, 300 artiljerijskih sistema, 1.000 vozila i deo opreme ratnog vazduhoplovstva, saopštila je vojska Južne Koreje.

Kako je navedeno, vežbe uključuju udare usmerene da “uklone izvore neprijateljskih artiljerijskih provokacija dugog dometa u ranom roku”.

Severna Koreja nije odmah odgovorila na vežbe.

AP navodi Južna Koreja i Sjedinjene Države proširuju svoje redovne vojne vežbe, suočene sa “napredujućim nuklearnim programom Severne Koreje”.

Od prošle godine Severna Koreja je izvršila više od 100 raketnih testova, od kojih su neki simulirali nuklearne napade na Južnu Koreju i SAD.

Militantni palestinski Hamas 7. oktobra je počeo raketni napad na jug Izraela, a potom izveo i kopneni upad.

Izrael je odgovorio vazdušnim udarima i blokadom Pojasa Gaze, a u sukobima je do sada poginulo više hiljada ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here