Hadži Marko Vujičić
Nemanja Starović

Vojska Srbije ima adekvatne kapacitete da osigura mir i služi kao ključni faktor odvraćanja svakoga ko bi mogao pomisliti da ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integritet.

Ovo, u razgovoru za “Vesti”, poručuje Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije.

Premijer Hrvatske je nedavno poručio da će ova zemlja nabavkom Rafala imati najjače ratno vazduhoplovstvo u ovom delu Evrope. Treba li Srbija da strahuje zbog toga?

– Vojska Srbije i nadležne agencije koje deluju u okviru Ministarstva odbrane pomno prate razvoj u sistemima odbrane susednih zemalja i u tom smislu ne postoji opasnost od bilo kakvog strategijskog iznenađenja. Po prirodi stvari, i mi svoje planove razvoja prilagođavamo dešavanjima u bližem i daljem okruženju. S tim u vidu, zaista verujem da naši građani mogu biti spokojni, jer Vojska Srbije ima adekvatne kapacitete da osigura mir i služi kao ključni faktor odvraćanja svakoga ko bi mogao pomisliti da ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integritet.

Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju u regionu?

– Ako posmatramo region u celini, lako je uočiti da je Balkan i dalje opterećen brojnim problemima. Međutim, većina tih problema je političke prirode, a pokušaj njihovog tumačenja u ključu geopolitike i bezbednosnih izazova neretko predstavlja smišljenu manipulaciju kako bi se takvom vrstom alarmizma realizovala neka politička agenda. Ipak, kao objektivnu i značajnu bezbednosnu pretnju moramo izdvojiti delovanje privremenih institucija samouprave u Prištini, koje kontinuiranim jednostranim merama, svesno i sa jasnom namerom ugrožavaju bezbednost Srba i drugih nealbanaca koji žive na prostoru naše južne pokrajine.

Srbija stalno upozorava na svoje “crvene linije”, ali se čini kao da to nema ko da čuje?

– Mislim da je svima u međunarodnoj zajednici jasno gde se nalaze crvene linije Republike Srbije, a povukli smo ih tačno na onom mestu na kojem bi to učinila i svaka druga država evropskog kontinenta. Mi smo, naime, svesni koliko značaj imaju mir i stabilnost u regionu. Spremni smo da uložimo mnogo u njihovo očuvanje. Spremni smo čak i da žrtvujemo mnogo toga kako bi mir i stabilnost bili očuvani. Međutim, postoji samo jedna stvar koju nikako ne možemo da žrtvujemo, a to su životi naših ljudi koji žive na prostoru KiM. Verujem da je ovo zdravorazumski stav koji bi svima morao biti razumljiv i prihvatljiv.

Mnogi analitičari tvrde da Priština nastoji da uvuče Srbiju u sukob sa NATO?

– Lično nemam nikakvih dilema da upravo to predstavlja cilj koji Aljbin Kurti nastoji da ostvari po svaku cenu. Uostalom, ne postoji drugo objašnjenje za jednostrane eskalatorne poteze koje povlači, a bilo ih je više od 40 u poslednje dve godine. Njegova namera je da iskoristi opštu ratnu psihozu koja je nastala nakon početka rata u Ukrajini, kako bi potpalio novi sukob, nakon čega bi logika diplomatije ustupila pred logikom rata i nikome ne bi bilo važno ko je zapravo sukob započeo i sa kojim ciljem, već bi se svrstali uz svoje štićenike. Nisam do kraja siguran da mu je računica u potpunosti ispravna, ali izvesno je da Kurti sledi upravo takav plan. Na nama je, pak, da ne nasedamo na svaku provokaciju i ne olakšavamo mu realizaciju planova, ali uz odlučnu odbranu naših “crvenih linija”.

Više od 150 izlagača

U Beogradu se od 25. do 28. septembra održava 11. međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2023” – najveća manifestacija te vrste u ovom delu Evrope.

Fabrike domaće namenske industrije i ove godine će predstavite svoje novitete od kojih su mnogi već uvršteni u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije.

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije ističe da će ove godine svoje proizvode predstaviti čak 150 domaćih i inostranih izlagača, a da je novina što će se ova manifestacija odvijati u čak tri sajamske hale.

– Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” predstavlja ubedljivo najveću i svakako najznačajniju sajamsku manifestaciju tog tipa u širem regionu. Ali to nas samo po sebi ne zadovoljava i “Partner” i dalje iz godine u godinu raste. Otuda će prvi put ove godine izložba naoružanja i vojne opreme biti priređena u tri sajamske hale – 1, 4 i 2a – a svoje proizvode će predstaviti čak 150 domaćih i inostranih izlagača.

Kako ocenjujete rad srpske odbrambene industrije u aktuelnoj situaciji geopolitičkih previranja?

– Srpska odbrambena industrija je nesumnjivo stala na noge nakon razaranja kojem je bila izložena tokom NATO agresije, ali i potpunog zanemarivanja u deceniji koja je usledila, i danas predstavlja motor ekonomskog i tehnološkog razvoja Srbije. Vreme u kojem danas živimo i potražnja na svetskom tržištu potvrđuju ispravnost pravaca razvoja naše odbrambene industrije koji su zacrtani pre desetak godine. Prioritet za preduzeća iz grupacije svakako predstavlja snabdevanje i opremanje Vojske Srbije i drugih snaga odbrane, ali mora se naglasiti da je potražnja za našim proizvodima na inostranom tržištu veoma velika. Srbija predstavlja jedinu državu u širem regionu koja ima praktično zaokružen čitav tehnološki lanac u proizvodnji oružja i municije. Ono na čemu trenutno radimo, uz velika ulaganja Vlade Republike Srbije, jeste dodatno podizanje tehnoloških i proizvodnih kapaciteta naše odbrambene industrije, kako bismo zadovoljili sve potrebe Vojske Srbije, ali i izašli u susret visokoj potražnji na međunarodnom tržištu.

U šta će država ulagati sledeće godine kada je reč o osavremenjavanju srpske vojske?

– U narednih godinu dana srpska odbrambena industrija će Vojsci Srbije isporučiti više stotina komada krupne vojne tehnike poput modernizovanih tenkova, borbenih vozila pešadije, raketno-artiljerijskih sistema… O tome koliko su povećana ulaganja u Vojsku Srbije, uz prevashodan oslonac na domaću industriju, ponajbolje govori podatak da je u poslednje dve godine Ministarstvo odbrane ugovorilo isporuku sredstava od domaćih preduzeća u vrednosti koja prevazilazi ukupnu vrednost svih ugovora zaključenih u dvadesetogodišnjem periodu između 1995. i 2015. godine. Naglasio bih, ipak, da je uvek najvažnije ulaganje u ljude, odnosno u unapređenje materijalnog standarda pripadnika Vojske Srbije. Zarade u Vojsci Srbije su tokom ove godine rasle dvostruko brže nego u ostatku javnog sektora i mi ćemo nastojati da održimo taj trend, kako bi srpski oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica zaposlena u MO i VS i u materijalnom smislu dobili satisfakciju, uz patriotizam koji ih svakako krasi i motiviše.

Oružje “nulte serije”

Na šta posetioci treba da obrate pažnju?

– U poslednje dve godine, Vojnotehnički institut i odbrambena industrija Srbije razvili su čak 66 novih sredstava, od kojih su 21 proizvedena u tzv. nultoj seriji. Veći deo ovih sredstava će biti izložen na sajmu i posetioci će imati priliku da vide novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa, te širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme.

Struka za, ali odluka politička

U kojoj fazi je predlog za vraćanje obaveznog služenja?

– Kao što je poznato, obaveza služenja vojnog roka je u Srbiji suspendovana pre više od 10 godina, a tačno toliko u javnosti traje rasprava o tome koliko je ta odluka bila celishodna, posmatrano na uži i širi način. Nije nikakva tajna da bi većina starešina unutar Vojske Srbije rado videla ukidanje uvedene suspenzije, što bi se nesumnjivo povoljno odrazilo na stanje popune u jedinicama, ali bi imalo i druge pozitivne društvene efekte. Međutim, to nije odluka koja se donosi preko kolena. Trenutno se u nadležnim organizacionim jedinicama MO i VS izrađuju detaljne analize i studije kojima se iz različitih uglova sagledava ova problematika. Ipak, eventualna odluka o ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka bi po svojoj prirodi morala da bude politička, što podrazumeva adekvatno struktuiranu javnu raspravu, kao i odluke Vlade i parlamenta.

Za specijalce najveće plate

Novina u popuni Vojske su konkursi Ministarstva odbrane Srbije za prijem u vojnu službu, čak i za elitne jedinice. Kako ste zadovol?ni odzivom i kvalitetom kandidata?

– Odziv na konkurse koji su do sada raspisivani u sklopu “Projekta 5.000” koji ima za cilj drastično povećanje broja pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije, je zadovoljavajući. Tome pored profesionalnog izazova svakako doprinosi i atraktivna zarada koja za pripadnike ovih jedinica prevazilazi 220.000 din, a što uz ostale prinadležnosti može biti još i značajno više. Trenutno je u toku drugi ciklus konkursa za prijem novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije i Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre”. Konkurs je otvoren do 30. septembra i pozivam sve mladiće i devojke mlađe od 30 godina koji imaju sklonosti ka ovom zahtevnom, ali i prestižnom pozivu da se prijave i okušaju u procesu selektivne obuke. U toku je, takođe, i konkurs za prijem u jedinice Kopnene vojske Srbije – I, II, III i IV brigadu KoV, Mešovitu artiljerijsku brigadu, Tenkovski bataljon i Oklopno-izviđački bataljon. Konkurs je otvoren do 15. oktobra i mogu se prijaviti mladići i devojke od 18 do 30 godina starosti, bez obzira na to da li su prethodno završili vojnu obuku sa oružjem.

Od izviđača do krojača!

Za koja sve radna mesta mladi mogu da konkurišu?

– Konkursi su raspisani za formacijska mesta različitih profila među kojima su izviđači, snajperisti, strelci, nišandžije, puškomitraljesci, vozači tenka i motornog vozila, vatrogasci, radio-telegrafisti, topografi, radiofinisti, čuvari, bolničari, stomatološki tehničari, kuvari, krojači i mehaničari. Zainteresovani mladići i devojke mogu da očekuju siguran posao u Vojsci Srbije, mogućnost usavršavanja i napredovanja, kao i beneficirani radni staž.

2 COMMENTS

  1. Imajuci u vidu gde se Srbija nalazi, nama je potrebna jaka vojska. Ja sam za obavezni vojni rok i jacanje vazduhoplova nase vojske. Za nas to nece nikada biti losa investicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here