Vojska špijunirala za Vučića?

0

Fonet
Čije su bezbednosne službe: Bratislav Gašić i Aleksandar Vučić
 

Janković je ove optužbe izneo istog dana kad je objavio i da je podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojske Srbije iz jedinice Kobre, koji su bili u društvu Andreja Vučića, brata premijera i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, te se sukobili sa pripadnicima Žandarmerije tokom gej parade u Beogradu.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se "veoma raduje podnošenju krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog napada na Žandarmeriju i da jedva čeka konačni ishod".

– Uveren sam u efikasnost nadležnih organa tužilaštva i pravosuđa – rekao je Vučić.

Što pre do istine

Dragan Šutanovac, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, insistira da se ove sumnje ispitaju do kraja.
– Očekujemo da predsednik odbora Momir Stojanović sazove sednicu i pozove zaštitnika građana da nam kaže svoja saznanja. Takođe očekujemo potpuni inspekcijski nadzor VBA od strane Jankovića i generalnog inspektora Vojske Srbije kako bismo videli da li neko zloupotrabljava vojne službe bezbednosti i ako je tako, ko to radi – rekao je za "Vesti" Šutanovac.

Nakon Jankovićevih tvrdnji nastala je prava bura u javnosti. Sindikati, partije, sudije i druge javne ličnosti odmah su tražili da se ispita ceo slučaj. Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, kaže da je strašno ako se ispostave kao tačne ove tvrdnje.

– Apsolutno verujem u ono što je Janković rekao, pošto je reč o odličnom pravniku. On ne bi podneo krivičnu prijavu da nije došao do granice kada su sumnje postale utemeljene. Nas posmatra EU i ovo svakako neće ostati nerešeno – kaže Ivošević.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže da ne sumnja kako je VBA zloupotrebljena jer Janković pet puta proveri informacije pre nego što izađe u javnost.

– U Srbiji se zloupotrebljavaju i vlast i crkva, pa što se u tom blatu ne bi valjale i tajne službe? Lično se ne sekiram ako nas špijuniraju. Radio je to i Milošević. Imali smo mi saradnika tajne službe u vrhu sindikalnog rukovodstva – kaže Čanak.

Još alarmantnija je sumnja kako vojna bezbednost nadzire tužioce i sudije. Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, navodi da je ovo špijuniranje skandal bez presedana.
– Zabrinuta sam zbog Jankovićevih sumnji. Znam da on vrlo pažljivo radi i još pažljivije se izražava. Ne vidim nijedan razlog da nas VBA nadzire, to je nezakonito i neustavno – kaže Dragana Boljević.

Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika države Borisa Tadića zahteva "hitnu istragu parlamenta i svih institucija zaduženih za civilnu kontrolu bezbednosnog sektora i utvrđivanje odgovornosti".

– Saznanja koja je izneo zaštitnik građana moraju biti hitno ispitana jer ukoliko je izneto istinito, suočavamo se s najozbiljnijim napadom na demokratsku državu – kažu u SDS-u.

Traže ostavku ministra Gašića

Demokratska stranka zatražila je juče ostavku ministra odbrane Bratislava Gašića u aferi s nelegalnim prisluškivanjem vojne bezbednosti.
– Demokratska stranka traži odgovornost svih učesnika u aferi srpski Votergejt, na koju je ukazao Janković. Tražimo smenu ministra Gašića jer su saznanja koja je Janković izneo u javnost takva da u demokratskim državama predsednici podnose ostavke. Očekujemo smenu i minstra Gašića i direktora VBA. Svi koji krše ljudska prava i zakone, prisluškuju suparnike, za to će danas, sutra, za godinu-dve odgovarati – kaže Bojan Pajtić, predsednik DS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here