A. Čukić
Pripadnici vojske Srbije

Iako je nedavna vojna vežba sa Rusijom, tokom koje je u okolinu Beograda dopremljen i najsavremeniji raketni sistem PVO S-400, privukla mnogo pažnje u domaćoj i međunarodnoj javnosti, brojke ukazuju da Vojska Srbije izvodi čak tri puta više vežbi sa NATO i partnerskim zemljama nego sa Rusijom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama, od čega četiri sa Rusijom i 13 vežbi sa NATO i partnerima.

Do kraja oktobra Vojska Srbije je sa Rusijom održala vežbe “Slovensko bratstvo”, zatim vežbu u kojoj su učestvovale snage Zapadnog vojnog okruga Rusije, “Slovenski štit” i “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”.

Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vežbi: “Komšije” i “Gvozdeni mačak” sa Mađarskom, “Air Solution” sa Rumunijom, “Platinasti vuk” sa SAD i zemljama regiona, “Obazrivi vuk” sa SAD, “Platinasti lav” sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, “Šabla 2019” sa Bugarskom i “Balkanski mostovi” sa zemljama regiona.

Pripadnici Vojske Srbije imali su dve provere obučenosti za mirovne misije (sa zajedničkim evaluatorskim timom Srbije i Španije), jednu provera za Borbenu grupu EU Helbrok i jednu provera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO.

Poslednja u nizu je sajber vežba “Sajber Tesla” sa Nacionalnom gardom Ohaja.

“Najčešće i najduže Vojska Srbije poslednjih godina sarađuje sa susednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD”, navodi se.

Portal podseća da je Srbija učestvovala na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplinama tenkovski bijatlon, vojni reli i snajperska granica kao i na dva takmičenja u streljaštvu u Velikoj Britaniji u junu i u SAD u oktobru.

“Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije kao i civilnog programa Nauka za mir… Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta”, dodaje se.

Vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse a posebno je intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Iz sedišta NATO se ističe da je srpska vojska učestvovala sa NATO ekspertima u obuci iračkog vojnog saniteta, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here