MC Odbrana
Vazdušna sila: MiG-ovi 29 u Batajnici

Belorusija će do početka juna isporučiti Srbiji četiri remontovana i modernizovana aviona MIG 29, čime će naša eskadrila biti zaokružena. To je saopštio ministar odbrane Nebojša Stefanović nakon što je na sajmu naoružanja u Abu Dabiju IDEX 2021 razgovarao sa ministrom državne uprave za vojnu industriju Belorusije Dmitrijem Pantusom.

Reč je o avionima koje je Belorusija poklonila Srbiji koja je platila modernizaciju. Da podsetimo, ranije je Rusija donirala Srbiji šest letelica istog tipa pa će sa onima koji su nasleđeni još iz JNA naša zemlja imati eskadrilu od 14 aviona koja će u trenutnom odnosu snaga u regionu garantovati mirno i sigurno nebo. Naime, ministar Stefanović objasnio je da će tokom ove godine biti završena i modernizacija i naših migova 29 koja se radi u u Remontnom zavodu “Moma Stanojlović” u Batajnici.

Bije i po zemlji

Beloruski migovi remontovani su u tamošnjem zavodu u Baranovičima, po zajedničkom projektu modernizacije s Rusijom, te će svi srpski avioni biti standardizovani do nivoa 4 plus. Osnovna zamisao bila je da se od frontovskog lovca, što je i bila osnovna namena MiG-a 29 u vreme SSSR-a, napravi višenamenski borbeni avion. U procesu modifikacije aviona zamenjeno je 23 odsto elektronike, a još šest procenata je podvrgnuto izmenama. Glavna modernizacija odnosi se na radar i avioniku uz integraciju novog naoružanja.

Radar N019 pretrpeo je značajne modifikacije, pa modernizovana verzija ima domet od 90 kilometara i istovremeno može pratiti do 10 ciljeva. To omogućuje istovremeno dejstvo na dva aviona, a ima i mogućnosti otkrivanja ciljeva na zemlji. Primenjen je i novi sistem za upravljanje vatrom 20PM6 a modifikovan je i opto-elektronski sistem OEPS-29 .

Sve novo

Umesto starog radarskog ekrana ugrađen je višenamenski kolor pokazivač na kome se mogu videti podaci svi podaci, kao i slika dobijena s televizijski vođenih raketa i bombi. U opremi su i novi navigacioni sistem, zatim prijemnik za sistem satelitske navigacije i radio navigaciju, kao i za instrumentalno sletanje. Tu su i novi radio primopredajnik, sistem za protivelektronska dejstva i kompleks talisman, čiji se kontejner kači na potkrilne nosače ispod kojih se može postaviti naoružanje. U svakom slučaju, reč je o avionu koji može da se nosi sa bilo kojom letelicom iz naoružanja zemalja u regionu, pa i onima čije su nabavke susedi najavili.

Jeziv arsenal

Migovi 29 nose 3,2 tone ubojnih sredstava, a u arsenal spadaju rakete vazduh-vazduh s radarskim i infracrvenim samonavođenjem, zatim, vođena ubojna sredstva vazduh-zemlja među kojima su televizijski samonavođene rakete, protivradarske i protivbrodske rakete i televizijski vođene bombe od 500 kilograma. Tu je i jednocevni top kalibra 30 milimetara sa 75 granata. Tvorci ove modernizacije tvrde da je 80 odsto efikasnija od standardnog MiG-a 29 koji je svojevremeno kupila JNA, dok je u dejstvima vazduh-zemlja to poboljšano čak četiri puta.

Krasuha davi radare

Ministar Stefanović rekao je i da Vojska Srbije razmatra da li će kupiti ruski PVO sistem krasuha namenjen za protivelektronska dejstva. Ovaj sistem služi za zaštitu od dronova i bespilotnih letelica, ali ometanje signala različitih uređaja u ozbiljnom dometu (300 kilometara) i širokom polju dejstva.

Krasuha otkriva, analizira i ometa radiolokacione signale protivnika, odnosno njegove špijunske satelite i radare stacionirane na kopni ili u vazduhu, kao na američkim elektronskim izviđačkim avionima tipa AVAKS.

Samim tim, krasuha omogućava da se komandni centri i jedinice sakriju od neprijatelja i onemoguće raketni i vazdušni udari, što bi bio ogroman tehnološki iskorak za Vojsku Srbije.

Od raketa do helikptera

Ministar Stefanović ranije je istakao da je ovogodišnju lista projekata u RV i PVO ambiciozna i dugačka. Osim što se očekuje završetak remonta četiri aviona MiG-29 iz Belorusije sledi nastavak modernizacije aviona orao, kao i raketnog sistema PVO Kub. Radari P-12 i P-18, kao i druga sredstva ratne tehnike, biće takođe modernizovani. U planu je i remont helikoptera GAMA i Gazela.

Takođe, predviđena je u saradnji sa Francuzima nabavka radarskih i elektronskih sistema za vazduhoplovstvo. Reč je o nabavci sistema protivvazdušne odbrane mistral 3, koji se smatra jednim od najboljih u svetu. Mistral 3 biće integrisan u srpski protivavionski sistem PASARS koji je namenjen da obara ciljeve u vazduhu raketama i automatskim topom s radarom.

Uz rame s Kinezima

Osim toga, već se zajedno s Kinezima radi na pravljenju domaće bespilotne letelice pegaz.

– Pegaz će biti proizvod naše inženjerske pameti, a radimo ga na bazi kineske bespilotne letelice CH-92A koju već imamo u sastavu naše vojske (kupljeno šest primeraka). Pegaz će biti biti domaći proizvod kao kombinacija kineskih i naših komponenti. Vojnotehnički institut intenzivno radi na razvoju, a to nije lak posao. Reč je o veoma složenoj stvari, da dobijete letelicu koja ima određene letne karakteristike i da ispuni određena očekivanja po pitanju nosivosti i naoružanja, kao i mogućnosti opreme. Očekujem da će Srbija u jednom trenutku biti sposobna samostalno da proizvodi tu letelicu, naravno uz određene komponente iz Kine – rekao je Stefanović.