Serbian Times
Sa proslave stotog rođendana

Kosara Savkić, najstarija Srpkinja dijaspore, preminula je u svom rodnom Valjevu, nekoliko meseci pre svog 103. rođendana, a nešto više od godinu dana od kako se iz Čikaga vratila u Srbiju. O njenoj smrti prijatelje, rodbinu i brojne poštovaoce je na društvenim mrežama obavestio njen sin Zoran. “Mama, zauvek ćeš mi nedostajati, srećan put u raj”, napisao je na Fejsbuku.

Povratak u domovinu

Kosara Savkić Antić, nedavno se vratila iz Amerike u Srbiju, da u rodnom gradu provede ostatak života. Kosara, koja je u Valjevu nekada imala poznatu fotografsku radnju, otišla je 1964. godine u Sjedinjene Američke Države. Posle 59 godina u Čikagu je odlučila da se vrati u zavičaj. A prvo što je uradila bilo je da ode i učlani se u Gradsku biblioteku.

“Ja volim da čitam. I imala sam lepu biblioteku pre rata. Tata je imao celo Nolitovo izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto”, izjavila je tada, uz neizbežni smeh, koji ju je uvek krasio.

Pred povratak u Valjevo: Detalji sa žurke u Čikagu

Osmeh lek za sve

Pre povratka u Srbiju napravila je oproštajnu žurku u jednom čikaškom restoranu. Skupilo se mnogo njenih prijatelja, a živahna slavljenica je, na iznenađenje prisutnih, plesala cele večeri, a vrhunac je bio kada se uhvatila u – kolo. Na pitanje u čemu je tajna njene dugovečnosti, baka Kosara je kao iz puške odgovorila:

Uvek sa osmehom: Kosara Savkić

– Osmeh! Samo se smejte i sve će biti lakše!

Fotografije i kafane

U Kosarinom životu nije sve bilo smeh i šala. Naprotiv, bilo je tu i teških i dramatičnih trenutaka, ali ih je ona sve pregurala i ostala – nasmejana. Od njene životne priče komotno bi se mogao napraviti holivudski blokbaster, a bogami i serija koja bi oborila rekorde na Netfliksu. Kao mlada fotografkinja provela je tri godine u zatvoru zbog podrške četničkom pokretu, a onda je preko Beča, Egipta i Pariza uspela da se dokopa Amerike i Čikaga, gde je držala nadaleko čuvene kafane, u kojima se dočekivala zora uz pesmu najvećih estradnih boema, poput Tozovca i Tome Zdravkovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here