EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

“Više puta sam neskriveno isticao da bih voleo da Crna Gora bude kao Luksemburg u svakom pogledu”, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

On se sastao danas sa nerezidentnim ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori, Filipom Donkelom.

– Iskazujući zahvalnost za sve što je Veliko Vojvodstvo učinilo za Crnu Goru u proteklih petnaest godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, naročito u periodu pristupnih pregovora, premijer Krivokapić je istakao da Luksemburg za aktuelnu Vladu ostaje zemlja uzor u procesu EU integracija – ističe se u saopštenju Vlade.

Premijer je istakao da mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dve zemlje.

– Pridajemo veliki značaj saradnji sa crnogorskom dijasporom u Luksemburgu i posvećeni smo održavanju tesnih veza sa brojnim iseljeničkim grupama poreklom iz Crne Gore. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom gledamo na činjenicu da su crnogorski iseljenici u Luksemburgu dobro integrisani, posvećeni radu, te da predstavljaju koristan deo luksemburškog društva – naglasio je Krivokapić.

U saopštenju se navodi da je premijer Donkela informisao o “izuzetnim rezultatima koji su, u uslovima pandemije, ostvareni u toku protekle, letnje turističke sezone i izrazio zadovoljstvo što se posredstvom avio-kompanije Luxair, od 1. aprila ove godine, nesmetano odvija intenzivan avio-saobraćaj između Luksemburga i Crne Gore.

– Koristim ovu priliku da se zahvalim premijeru Gzavijeu Betelu na razumijevanju i podršci koju je pružio u procesu uvođenja avio-linije na relaciji Luksemburg – Podgorica – poručio je Krivokapić.

U saopštenju Vlade piše i da je Krivokapić “naznačio jda ispred dve države stoji izuzetna prilika da se ekonomska saradnja intenzivira i ostvari veće prisustvo luksemburških investicija u Crnoj Gori, pogotovo u oblasti turizma, energetike i “zelene” ekonomije”.

– Za aktuelnu Vladu, obnovljivi izvori energije jesu primarni resursi koje želimo da iskoristimo. U tom pravcu, pripremamo nekoliko značajnih projekata. Planirano je da 2022. godina bude godina velikih investicija i računamo da sa poslovnom zajednicom iz Luksemburga možemo ostvariti ozbiljnu saradnju. Ovo se naročito odnosi na sever Crne Gore, odakle je najveći broj naših građana koji žive u Vašoj državi – rekao je Krivokapić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here