“Volim Amerikance, volim Evropljane, ali najviše volim Srbiju”

0
Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je njegova politika nezavisna, samostalna i slobodna Srbija i da nikada neće biti ničiji sluga.

– Volim Amerikance, volim Evropljane, ali najviše volim Srbiju – rekao je Vučić o spoljnoj politici i kritikama koje mu se tim pvodom upućuju.

On je istakao da sa svima možemo biti partneri.

– Partneri da, prijatelji kada nam se interesi poklapaju. Ali, sluge, bilo čije, nećemo biti nikada – poručio je Vučić.

Vučić je kazao da je to rekao i prijateljima u Kini, Rusiji, i na Zapadu.

– Da li se ta pozicija svima sviđa, ne verujem. Nećemo da se silimo, da se predstavljamo jačim nego što jesmo, dobro znamo svoju poziciju uvek uz ključnu napomenu da je prioritet regionalna stabilnost i mir – podvukao je on.

Kada je reč o pisanju hrvatskih medija, koji su u poslednja četiri meseca objavili 1.014 tekstova o njemu i Srbiji, favorizujući njegove političke protivnike, Vučić je kazao da misli da je to logično što su uradili.

– Kada vodite zemlju koja je suštinski nezavisna, sloboda, sama donosi svoje odluke, a mali ste, uvek ste pod pritiskom velikih. Pod pritiskom su i mnogo veće zemlje od nas, a ne jedna mala Srbija, koja traži svoje mesto pod suncem. Da ne kažem kome sve takva Srbija smeta u regionu – naglasio je on.

Rekao je da je dobio rezultate industrijske proizvodnje, gde Srbija beleži rast od 2,6 odsto, dok su svi ostali u Evropi u padu, pa čak i Nemačka.

Podsetio je i da je Srbije prva po pitanju rasta BDP-a u Evropi.

– Mislim da je logično da ne očekujete da se drugi tome previše raduju. Oni bi svi voleli da Srbija bude jednako slaba, jednako loša i neuspešna kao što je bila 2010. godine. Na primer, da ima nedovoljno snažnu vojsku, da u politici jedino što ume da izgovori jeste da trči sa jednog na drugo mesto i izvinjava se, a ćuti o svojim žrtvama. Mi smo NATO agresiju nazivali kampanjom da bi se nekome dodvorili – kazao je on.

Vučić je ukazao da na Vikiliksu ima podatak da je jedan od lidera opozicije kada god je trebalo nešto da se kaže o srpskim žrtvama rekao „nemojte sada to da govorite i ističete, jer će komšije Hrvati da se naljute“.

– Mene to ne interesuje. Moramo da vodimo računa o našim žrtvama – naglasio je on.

Vučić je ukazao da su neki mislili da ćemo zbog EU pogaziti naše dostojanstvo, i poručio da nećemo moliti ni za jedno poglavlje.

– Ako vidite Srbiju u EU, kao što mi vidimo Srbiju u EU, onda izvolite. Da menjamo sve svoje stavove da bi se nekome dodvorili toga neće biti – naglasio je on.

Rekao je da su nam Mađari iskreni prijatelji, kao i da imamo još mnogo prijatelja u EU, odnosno da je većina članica takvih.

– Ne zaboravite da decenijama, neću da kažem više od veka funkcioniše zajedništvo u regionu protiv Srba i Srbije. Što je manja, bespomoćnija, lošija Srbija, to im je bolja, a što je uspešnija, ekonomski naprednija to će im Srbija biti lošija – naglasio je on.

Koalicija s jednom strankom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da razmišlja o dva koncepta po pitanju vlade – koalicija sa jednom strankom ili koncentraciona vlada, a da je, trenutno, bliži prvom konceptu.

– Jedan je koncept proste koalicije, sa jednom političkom partijom, ali ne bih govorio kojom – rekao je Vučić.

Drugi je, kaže, zbog kompleksnosti situacije – talasa korone na jesen, pitanja KiM, izlaska iz svetske ekonomske krize – koncentraciona vlada, a da se za godinu i po dana ide na parlamentarne i ostale izbore.

– Trenutno sam bliži prvom konceptu, ali još ću da merim – naglasio je Vučić.

Dodao je da “računa”, ali ne matematički, već politički, odnosno razmatra šta se sve dešava u svetu, u Evropi, kako bi bilo doneto najbolje rešenje za zemlju i građane.

– U skladu sa tim, možete da očekujete moj predlog. Uskoro ćeo izaći sa tim – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here