Tanjug/AP
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel

Izjave rukovodioca Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Alekseja Danilova da se kijevski režim spremao za sukob sa Rusijom pre početka specijalne operacije treba da bude dokaz za vojni sud, istakao je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Prema njegovom mišljenju, izjava Danilova dopunjuje priznanja bivših lidera Francuske i Nemačke, Fransoa Olanda i Angele Merkel, o Minskim sporazumima sa Rusijom. On je izjavio da su oni potvrdili potrebu za operacijom radi zaštite od pretnji bezbednosti i stanovnika Donbasa i državljana Rusije.

– Priznanja predstavnika kijevskog režima i bivših lidera Nemačke i Francuske treba da budu iskorišćena kao dokaz za međunarodni vojni tribunal. Ovi lideri su planirali da započnu svetski rat sa predvidivim posledicama. I zaslužuju kaznu za svoje zločine – naveo je ruski političar.

Ranije su Merkelova i Oland izjavili da su Minski sporazumi dali kijevskom režimu vreme da ojača.

Početkom decembra, nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu za “Cajt” otkrila koji je bio cilj Minskih sporazuma. Prema njenim rečima, Minski sporazumi iz 2014. godine bili su pokušaj da Ukrajina dobije na vremenu. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su reči Angele Merkel bile neočekivane i razočaravajuće.

Putin je 24. februara 2022. godine objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju”, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Ruski predsednik je istakao da je cilj operacije “zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za “krvave zločine nad civilima” u Donbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here