pixabay.com

Američki list “Volstrit džurnal” objavio je danas tekst o porastu uticaja Kine u Evropi zbog vakcina protiv koronavirusa uz ocenu da je uspešno korišćenje kineskih vakcina u Srbiji inspirisalo druge evropske države da potraže pomoć Pekinga.

List navodi da se pojedine vlade manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv koronavirusa, dok EU posrće u nabavci sredstava za imunizaciju, a problemi u proizvodnji vakcine na Zapadu ometaju borbu protiv pandemije na kontinentu.

“Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, dok ta zemlja vodi kampanju da se predstavi kao pouzdan saveznik u borbi protiv koronavirusa, koji je prvi put otkriven na njenom tlu”, navodi “Volstrit džurnal”.

U tekstu se ističe da su se do sada samo manje zemlje na marginama bloka okrenule Pekingu za pomoć, ali da, kako raste frustracija građana, sada i veće članice razmatraju dve kineske i jednu rusku vakcinu.

U tom kontekstu ukazuje se da je Mađarska prva u EU odobrila i kupila vakcinu kineske kompanije Sinofarm, a da Češka razmatra da učini to isto.

“Izvan bloka, Srbija je prva u Evropi počela da koristi kinesku vackinu, dok bi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji trebalo da bude dostupna ovog meseca”, navodi “Volstrit džurnal”.

Američki list primećuje i da građani Srbije mogu da biraju između zapadnih, ruskih i kineskih vakcina, a da se najavljuje dolazak vakcina AstraZeneke i Moderne.

Ističe i da su napori Srbije da nabavi vakcine počeli u septembru kada su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić kontaktirali velike farmaceutske grupe i zapadne vlade.

Američki list u tekstu prenosi i ocenu srpskog epidemiologa Zorana Radovanovića da proces vakcinacije u Srbiji protiče bolje nego bilo gde u Evropi.

“I objektivno govoreći, to je zato što smo se okrenuli Kini za vakcine”, zaključuje list tekst rečima Radovanovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here