pixabay.com

Volvo grupa očekuje da će kriza koju je izazvao Covid 19 negativno uticati na njene aktivnosti na mnogim velikim tržištima i kratkoročno i srednjoročno.

Zbog toga planira dodatno smanjenje broja zaposlenih na administrativnim, kancelarijskim i menadžerskim pozicijama na približno 4.100 radnika mesta širom sveta, od toga oko 1.250 u Švedskoj.

Program redukcije zaposlenih trebalo bi da bude sproveden u drugoj polovini 2020. godine, saopšteno je iz Volvo grupe koja širom sveta zapošljava više od 104.000 ljudi.

Ova grupa u svom sastavu ima devet kompanija – Volvo Trucks, Volvo Buses, Renault Trucks, Mack, UD Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta, Arguus i Volvo Financial Service, a prodajne i servisne aktivnosti obavlja na više od 190 tržišta. U 2019. godini neto vrednost prodaje vozila i usluga iznosila je oko 432 milijardi švedskih kruna (oko 40,5 milijardi evra).

– Epidemija koronavirusa i globalne mere preduzete u borbi protiv COVID-19 u mnogome su uticali na našu industriju. Očekuje se da će efekat toga biti manja potražnja u budućnosti i mi moramo nastaviti da prilagođavamo našu poslovnu organizaciju u skladu sa tim. U isto vreme, ubrzaćemo promene koje zahtevaju prilagođavanje novim tehnologijama i poslovnim modelima – rekao je predsednik i izvršni direktor Volvo grupe Martin Lundstedt.

Kao deo Volvo grupe, Volvo Trucks, čuveni proizvođač kamiona, takođe je pogođen ovim promenama.

– Primetan je pad potražnje i zahteva u transportnoj industriji, što predstavlja svakako izazov za našu kompaniju Volvo d.o.o. Srbija, koja je osnovana 1998. godine – rekla je Dragana Krstić, direktorka Volvo Trucks za region Adriatic South, u čijem sastavu posluju kompanije Volvo kamioni u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Kazala da je da se potrebe našeg tržišta menjaju te da je to glavni pokretač promena u procesu prilagodjavanja poslovanja te kompanije, ali da joj je, kao i do sada glavni cilj da pruži punu podršku svojim kupcima i da nastavi da neguje partnerske odnose sa njima.

– U protekle 22 godine kupcima u Srbiji prodato je više od 6.000 kamiona, uglavnom iz najtežih familija za dugolinijske prevoze i građevinarstvo, dok je vlasnicima i korisnicima Volvo kamiona i autobusa u našoj državi pruženo na hiljade servisnih usluga. Naše poslovanje – prodaju vozila i delova i servisine usluge nismo prekidali ni u vreme vanrednog stanja, nastojeći da u svako vreme budemo na raspolaganju vlasnicima i vozačima Volvo vozila – navela je Krstić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here