A. Čukić
Foto: Ilustracija

Uživanje u vožnji može se postići i na drugi način, za to nije neophodna velika brzina.

Švedski proizvođač je nedavno saopštio da nijedan novi Volvo, osim sportskih Polestar verzija, više neće moći da se kupi bez ograničenja maksimalne brzine na 180 km/h.

Dok nemačka premijum trojka (BMW, Mercedes i Audi) najavljuje da ne planira da ograničava brzinu svojih vozila na pomenutu brojku, koja je po njima preniska, u Volvou su istrajali u svojoj zamisli.

– Mislimo da zaista nema razloga da bilo ko vozi brže od 180 km/h. Svi govore o opasnostima brze vožnje, a niko ništa ne preduzima – objasnila je Malin Ekholm, direktorka Centra za bezbednost Volvoa u intervjuu za Autocar.

Ekholm se dotakla i istorije automobila. Prema njenim rečima, pre dvadeset i više godina za uživanje u vožnji nije nužno bila potrebna visoka krajnja brzina, jer automobili nisu bili toliko napredni i stabilni.

Volvo smatra da se i danas užitak u vožnji može postići na druge načine, a ne nužno automobilima koji jure brže od 200 km/h. U kompaniji misle da je ograničenje brzine prvi korak u široj raspravi – šta je u stvari bezbedna brzina?

A šta vi mislite? Koja je po vama bezbedna maksimalna brzina koju automobili ne bi trebalo da prekorače?

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime