Tanjug

U većini australijskih država i teritorija idućeg ponedeljka, 12. juna, biće obeležen Kraljev rođendan, praznik britanske monarhije koji se proslavlja i na Petom kontinentu.

Posle 70 godina vladavine Elizabete Druge i obeležavanja Kraljičinog rođendana, ove godine će praznik po prvi put zbog kralja Čarlsa Trećeg nositi prefiks – kraljev, ali će vreme kada se slavi ostati isto, a to je drugi ponedeljak juna.

U Novom Južnom Velsu, ACT, Viktoriji, Južnoj Australiji, Tasmaniji i Severnoj teritoriji zbog toga predstoji produženi vikend, jer će ponedeljak u ovim jurisdikcijama biti neradni dan.

S druge strane, Kvinslend i Zapadna Australija obeležavaju Kraljev rođendan u drugoj polovini godine, i to Zapadna Australija 25. septembra, a Kvinslend 2. oktobra.

Pored toga što će većina građana imati priliku da uživa u trodnevnom odmoru, svi koji tokom produženog vikenda budu sedali za volan u Novom Južnom Velsu i ACT trebalo bi da budu dodatno oprezni već od danas.

Naime, vlade NSW i ACT su objavile da će od ovog petka do idućeg ponedeljka na snazi biti pooštrene saobraćajne kazne.

Takozvani dvostruki kazneni poeni (double demerit points) primenjivaće se u Novom Južnom Velsu za svaki saobraćajni prekršaj, dok će novčane kazne ostati iste kao i bilo kog drugog dana. U Teritoriji glavnog grada Australije dupli poeni će važiti za određene prekršaje i to – brzu vožnju, korišćenje mobilnog telefona, nenonešenje sigurnosnog pojasa, odnosno zaštitne kacige za vozače motocikala.

Dvostruki kazneni poeni važiće i u Kvinslendu, iako ova država sada ne obeležava praznik. Naime, odlukom vlade Kvinslenda, ovaj vid strogih saobraćajnih kazni na snazi je svakog vikenda u godini, s tim da se odnose samo na one koji ponove određeni prekršaj u roku od poslednjih godinu dana.

Ovo važi za vožnju 20 kilometara na sat bržu od ograničenja, upotrebu mobilnog tokom vožnje ili ukoliko putnici u automobilima ne vežu pojas, a motociklisti ne nose kacigu.

U Viktoriji, Južnoj Australiji, Tasmaniji i Severnoj teritoriji se tokom produženog vikenda primenjuju redovni propisi za saobraćajne prekršaje.

Vekovna tradicija

Praznik kojim Velika Britanija i mnoge zemlje Komonvelta obeležavaju rođendan vladajućeg monarha, već vekovima se obeležava u isto vreme, bez obzira na to kada su kralj (ili kraljica) zaista rođeni.

Ova tradicija datira od sredine 18. veka, a uvedena je odlukom kralja Džordža Drugog. Naime, ovaj britanski vladar bio je rođen u novembru, ali nije želeo da se njegov rođendan slavi kada je hladno i kišovito, već na početku leta na severnoj hemisferi.

Od tada su svi naredni vladari sačuvali ovaj običaj, pa se kraljev ili kraljičin rođendan uvek obeležava drugog ponedeljka u junu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here