Youtube/Kosovo Online
Sklonjen bez znanja SPC i institucija: Spomenik srpskim junacima

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. na pravoslavnom groblju u Prištini koji je, na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, bio izmešten uoči 11. novembra Dana primirja u Prvom svetskom ratu, vraćen je na svoje mesto u sastavu spomen-parka. Nakon izmeštanja ovog spomen-obeležja srpskim ratnicima, bila je postavljena ploča sa natpisom na francuskom, srpskom i albanskom: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”, što je dovelo do osuda srpske javnosti i institucija, ali i više uglednih ličnosti iz inostranstva. Premeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC, koja je takođe oštro osudila ovakav postupak. Grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto koju je potpisalo više od 4.000 građana. Činom izmeštanja spomenika, kako je rekao koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, Dragiša Mijačić, francuska i nemačka ambasada su priznale da su pogrešile.

– To je bio skandalozan i necivilizacijski čin. O izmeštanju ploče nije bila obaveštena SPC, niti bilo koji drugi srpski organi. Pokrenuli smo peticiju vezanu za vraćanje spomenika i u okviru nje tražili izvinjenje ambasadora za svoje postupke. Pored toga, mnogi intelektualci čak i Srpska intelektualna zajednica koja živi i radi u inostranstvu potpisali su zajedničko pismo – rekao je Mijačić, izrazivši nadu da će doći do izvinjenja i da će ambasadori pokazati jednu ljudsku dimenziju za svoj necivilizacijski čin.

Spomenik srpskim herojima su, kako je navela Eparhija raško-prizrenska, vratili radnici Komunalnog preduzeća u Prištini, u prisustvu predstavnika francuske ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom .

– Izmeštanje je obavljeno uoči Dana pobede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca – saopštila je Eparhija.

Opština se ogradila

Spomen-ploča iz 1984, na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-1918”, bila je pomerena sa bočne strane parka. Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti francuske i nemačke ambasade na srpskom groblju u Prištini, navodeći da nisu primili nikakav zahtev za njeno pomeranje i da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje niti pomeranje ploče.

3 COMMENTS

  1. Za sve je kriva nas “prijatelj> FRancuska,Da li je drzava Srbija bar uputila ostru notu malom Makrobcicu kome ovo nije prvi put da najveceg stradalnika i pobednika Balkanskih i PR,Sv,Rata omalovazava,To De gol ne bi nikada uradio.Makroncic izgleda nije stigao da naucui istoriju jer se tada zaljubio u svoju malu profesoricu,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here